O-I glasfabrieken is een zeer grote producent van verpakkingsglas met o.a. fabrieken in Nederland in Leerdam en Maastricht. Het verhaal van O-I begon in 1903 met een technologische doorbraak.

Het Amerikaanse Owens-Illinois Inc., afgekort O-I, is een Fortune 500-bedrijf en marktleider in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Wereldwijd heeft het bedrijf patent op ruim 2.500 ontwerpen van flessen en potten in glas voor de voedingsindustrie.

Owens ontwikkelde en patenteerde de eerste automatische machine waarmee glazen flessen konden worden geblazen. Begin 2009 opende O-I in de VS het Ideation Center, waar ingenieurs, marketeers, designers en R&D-specialisten samen met klanten werken aan nieuwe ontwikkelingen in glasverpakkingen.

In 2004 nam het bedrijf BSN Glasspack over en versterkte hiermee zijn positie in de Europese glasmarkt. BSN had ten tijde van de overname 19 glasfabrieken in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Nederland en telde zo’n 6.400 medewerkers. Met deze overname verhoogde Owens-Illinois zijn omzet met ongeveer $ 1,5 miljard op jaarbasis.

O-I heeft wereldwijd meer dan 22.000 medewerkers, verspreid over 79 fabrieken in 21 landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Perrysburg in de Amerikaanse staat Ohio. In Nederland heeft het bedrijf glasfabrieken in Leerdam en Maastricht. Deze fabrieken waren in handen van de Vereenigde Glasfabrieken toen deze in 1995 werd overgenomen door Danone en in 1999 werden ondergebracht in diens dochteronderneming BSN Glasspack.

Ingezonden door

Gerelateerd