O-I glasfabrieken recyclen glazen flessen tot glazen verpakkingsmateriaal

Publicatie: 19 mrt 2004 | Update: 15 mrt 2023
Status: (Inter)nationaal

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

O-I glasfabrieken (Owens-Illinois, Inc) is een zeer grote producent van verpakkingsglas met o.a. fabrieken in Nederland in Leerdam en Maastricht. Het verhaal van O-I begon in 1903 met een technologische doorbraak. Ze zijn de eerste glasverpakkingsproducent ter wereld die een gouden beoordeling behaalt met het Cradle to Cradle certificaat.

Het Amerikaanse Owens-Illinois Inc., afgekort O-I, is een Fortune 500-bedrijf en marktleider in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Wereldwijd heeft het bedrijf patent op ruim 2.500 ontwerpen van flessen en potten in glas voor de voedingsindustrie.

Owens ontwikkelde en patenteerde de eerste automatische machine, waarmee glazen flessen konden worden geblazen. Begin 2009 opende O-I in de VS het Ideation Center, waar ingenieurs, marketeers, designers en R&D-specialisten samen met klanten werken aan nieuwe ontwikkelingen in glasverpakkingen.

In 2004 nam het bedrijf BSN Glasspack over en versterkte hiermee zijn positie in de Europese glasmarkt. BSN had ten tijde van de overname 19 glasfabrieken in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Nederland en telde zo’n 6.400 medewerkers. Met deze overname verhoogde Owens-Illinois zijn omzet met ongeveer $ 1,5 miljard op jaarbasis.

O-I heeft wereldwijd meer dan 22.000 medewerkers, verspreid over 79 fabrieken in 21 landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Perrysburg in de Amerikaanse staat Ohio. In Nederland heeft het bedrijf glasfabrieken in Leerdam en Maastricht. Deze fabrieken waren in handen van de Verenigde Glasfabrieken toen deze in 1995 werd overgenomen door Danone en in 1999 werden ondergebracht in diens dochteronderneming BSN Glasspack.

Cradle to Cradle

In 2018 is Owens-Illinois, Inc. de eerste glasverpakkingsproducent ter wereld die een gouden beoordeling behaalt in gezonde materialen op de Cradle to Cradle productscorekaart. De Cradle to Cradle (C2C)-certificatie is een toonaangevend duurzaamheidslabel voor bedrijven wereldwijd en in diverse sectoren. Daarnaast ontvingen de Nederlandse fabrieken van O-I in Leerdam en Maastricht de C2C-certificatie voor bruine, groene en flint glasverpakkingen.

Bijna 90 procent van O-I’s glasactiviteiten werd gecertificeerd in de verschillende productcategorieën, en voor bepaalde kleuren glasverpakkingen voor de bier-, non-alcoholische dranken (NAB)-, sterke dranken-, wijn- en voedingsmarkten. De certificering is gebaseerd op vijf categorieën: gezonde materialen, hergebruik van materialen, waterbeheer, gebruik van duurzame energie en sociale verantwoordelijkheid.

In Nederland zet O-I zich al jaren sterk in op het duurzaamheidsaspect van glas. Zo zijn ze actief betrokken bij organisaties zoals de Stichting Duurzaam Verpakkingsglas (SDV) en Nedvang, om het milieubewustzijn bij consumenten en het recyclepercentage van glas verder te verhogen. Bovendien is de C2C-certificering van de fabrieken in Leerdam en Maastricht een erkenning voor de jarenlange duurzame inspanningen.
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!