Hout uit eigen dorp en stad

Publicatie: 7 jul 2000 | Update: 15 mrt 2023
Status: Breiden uit

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

In heel Nederland ontstaan lokale initiatieven om van gekapte bomen uit de gemeente mooie en duurzame producten van hout te maken. Van stadsbomen die anders versnipperd worden of de stad uit verdwijnen. Zo voorkomen we de verspilling van goed hout dat een historie heeft. En creëren we prachtige gebruiksartikelen met een verhaal. Met lokaal hout ontwerpen we producten om van te houden en waar je trots op kunt zijn. Mooie dingen die jou verbinden aan je dorp of stad.

In Amsterdam is er Stadshout Amsterdam geeft Amsterdamse bomen op duurzame wijze een tweede leven in eigen stad. Hout van de stad, door de stad, voor de stad. Stadshout heeft een passie voor hout. Onze visie is dat alle bomen recht hebben op een mooi lang leven en dat onnodige kap voorkomen dient te worden. Stadsbomen verzamelen in hun leven vele verhalen en aanbidders, wat ze zo bijzonder maakt. Oude bomen bieden tevens het mooiste hout. Tot voor kort verdwenen deze parels in de versnipperaar. Stadshout Amsterdam verwerkt de Amsterdamse bomen op duurzame wijze en biedt ze een tweede leven in onze eigen stad. Zo bouwen wij mee aan een circulaire economie Hout uit eigen stad. Projecten voor stad, buurt en scholen in Amsterdam. Producten van Amsterdams Stadshout.

Stadshout creëert in opdracht ontmoetingsplaatsen voor stad en buurt, zoals Het Amstelpaviljoen en De Tafel van Saamhorigheid. Stadsprojecten worden meestal ontworpen en gebouwd door lokale vormgevers, ambachtslieden en meedenkers van Stadshout. Buurtprojecten worden veelal samen met de bewoners bedacht en tot stand gebracht, zoals buurtmoestuinen en speeltuinen.

Andere voorbeelden zijn:

  • Hout van je Stad maakt mooie en duurzame producten van hout uit je eigen stad en omgeving. Van bomen die anders – zoals helaas nog al te vaak gebeurt – worden versnipperd of afgevoerd voor brandhout-. Zo voorkomen we niet alleen verspilling van goed hout maar creëren we producten met een geschiedenis en een verhaal.
  • Stichting Baarnsche Bomen heeft zich tot doel gesteld om lokaal hout middels duurzame en ambachtelijke verwerking terug te brengen in de Baarnsche leefomgeving door het om te zetten in fysieke producten als tafels, banken en kleinere gebruiksvoorwerpen als bijvoorbeeld snijplanken en kommen.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!