Palletklossen produceren van afvalhout

Publicatie: 17 jun 2020 | Update: 15 jul 2021

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Van afvalhout tot duurzame houten verpakking:

SUEZ bundelt haar krachten met HDF Recycling voor de productie van palletklossen van afvalhout. Met GreenBlocks slaan zij twee vliegen in een klap: afvalhout wordt gerecycled, waardoor kwalitatief hoogwaardig vers hout niet meer gebruikt hoeft te worden om de palletklossen te produceren. SUEZ, specialist in duurzaam afval- en grondstoffenmanagement, en HDF Recycling, de specialist in het duurzaam verwerken van afvalhout, spelen met GreenBlocks in op de grote behoefte aan een economisch interessante en duurzame verwerking van afvalhout binnen de Benelux.

Palletklossen worden op dit moment vooral gemaakt van vers hout. Dit onbehandelde hout is kostbaar en waardevol. Afvalhout wordt op dit moment vooral verwerkt buiten Nederland óf ingezet als brandstof in bio-energiecentrales en omgezet naar duurzame energie. In plaats van het hout te verbranden, kan het uitstekend dienst doen als grondstof voor de productie van palletklossen. Dankzij GreenBlocks wordt vers hout gespaard en afvalhout juist hergebruikt; een meer circulaire oplossing.

EPAL-gecertificeerd

GreenBlocks verkleint het afvalhout tot droge en schone vezels en perst deze vezels vervolgens tot palletklossen met EPAL-certificaat, een internationaal erkend keurmerk, waarbij er onder meer gekeken wordt naar de kwaliteit, dichtheid en vormvastheid van de klossen. Omdat GreenBlocks de klossen perst in plaats van zaagt, zijn de klossen een stuk maatvaster. Een groot voordeel voor producenten van houten pallets die steeds vaker geautomatiseerd werken.

Van afval naar grondstof

Begin juni is gestart met de bouw van de nieuwe fabriek, op het terrein van HDF Recycling in Coevorden. Hier levert een bio-WarmteKrachtKoppeling (bio-WKK) de groene energie voor het droogproces van de vezels. Paul Valster, directeur value chain Bouw- en sloopafval en Hout van SUEZ, is trots op de samenwerking met HDF Recycling: “Met GreenBlocks bewijzen we opnieuw dat we van afval grondstof kunnen maken. En samenwerken met partners is hiervoor essentieel.” Luitzen de Jong, directeur van HDF Recycling vult aan: “Door onze krachten te bundelen, kunnen we de keten sluiten en realiseren we maximaal waardebehoud van grondstoffen.” Naar verwachting start de productie van de palletklossen eind 2020.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!