Wood stores in Engeland

Publicatie: 18 apr 2020 | Update: 11 mei 2023
Status: (Inter)nationaal

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Ze doen het goed in Engeland: Wood Stores of Wood Recycling Stores. Dat zijn winkels waar gebruikt (sloop)hout wordt verzameld en doorverkocht. Daardoor belandt het niet op de grote afvalhoop, wat natuurlijk enorm scheelt in grondstoffen, CO2-uitstoot en ruimte. Dat laatste vooral omdat er in Groot-Brittannië nog veel stortplaatsen zijn. Bovendien zorgen de Wood Stores voor arbeidsplaatsen, vooral voor mensen die een afstand hebben tot de reguliere arbeidsmarkt.

Ook in Nederland wordt hout verzameld en op allerlei manieren gerecycled. Maar in ons land zijn het vaak commerciële bedrijven die zich ermee bezighouden, terwijl hout hergebruiken in Engeland meer valt in de categorie maatschappelijk werk, zoals hier de kringloopcentra. Het is een allround concept, waarin het voorkomen van afval, het sparen van het milieu en het aan het werk helpen van mensen harmonieus samengaan. Er is in Groot-Brittannië een aantal non-profit organisaties dat zich ermee bezig houdt.

Timmerhout

In dergelijke houtwinkels kun je onder andere timmerhout kopen, dat bij de sloop van huizen vrijkomt. Vaak is dat van prima kwaliteit, waar je nog best een schuurtje of een hek van kunt bouwen. Voor minder geld dan nieuw bij de Gamma of Praxis, én met het goede gevoel dat je iets doet voor onze planeet. Er worden ook hele deuren en kozijnen gerecycled, vaak door de eigen mensen schoongemaakt en opgeknapt.

Beeldhouwers kunnen er terecht voor materiaal, maar er worden in dergelijke Wood Stores eveneens allerlei producten gemaakt van oud hout. Zoals meubelen met een eigen patina, vogelhuisjes, plantenbakken en silo’s voor compost. Soms ruw en oorspronkelijk, soms zodanig bewerkt dat je zou denken dat het van nieuw, kostbaar hout is vervaardigd.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!