De Clique grondstoffenhub

Publicatie: 24 okt 2019 | Update: 3 mei 2023
Status: Zijn gestart

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Aan de Europalaan in Utrecht bouwt De Clique een circulaire hub waar grondstoffen van Utrechtse horeca en bedrijven een nieuw leven krijgen. De Clique is een initiatief van o.a. de Utrechtse ondernemers Anja Cheriakova en Bas van Abel. Na landelijk en internationaal successen te hebben behaald met Fairphone en BinBang hebben ze de handen ineen geslagen met De Clique.

Fietsen en sinaasappelschillen

In de horeca en bedrijven vindt normaal gesproken gigantisch veel verspilling plaats. Meer dan 70-80% van hetgeen nu als restafval verbrandt wordt, kan als grondstof worden gebruikt. Het ophalen van de grondstoffen vindt op e-cargobikes plaats. Vanaf de hub wordt een deel van de grondstoffen doorgevoerd naar producenten, een ander deel wordt op de hub zelf tot nieuw product gemaakt. Zo worden uit sinaasappelschillen oliën geperst die gebruikt worden in schoonmaakmiddelen, gaan er oesterzwammen gekweekt worden op koffiedik en wordt er met verschillende materialen geëxperimenteerd om schaalbare oplossingen te zoeken waardoor Utrechtse grondstoffen ook in Utrecht hergebruikt kunnen worden.

Upcycle center en omwonenden

Hoewel het huidige concept vooral op bedrijven gefocust is, worden de omwonenden niet vergeten. Sowieso willen ze alle bewoners van de Merwede uitnodigen om de hub te bezoeken, maar ook zijn ze ideeën aan het uitwerken voor een upcycle center waar bewoners zelf direct met hun bij kunnen dragen aan de circulaire economie, aldus Anja Cheriakova. Allereerst zullen de bewoners de komst zien van zeecontainers, maar daarna wordt het pas echt leuk. Met een creatief team van designers & vrijwilligers wordt gewerkt aan decoratie gemaakt van diverse grondstoffen.

Deelnemers en resultaten

De grondstoffen van tientallen bekende horecazaken zoals De Rechtbank, GYS, de Winkel van Sinkel, BROEI en The Colour Kitchen zullen door de fietskoeriers van De Clique naar de hub gebracht worden voor verdere verwerking. De Clique heeft nu al meer dan 16.000 kilo grondstoffen opgehaald en daarmee van de verbrandingsoven gered. De Clique in Merwede wordt mede mogelijk gemaakt door het Eigenarencollectief Merwede en de Gemeente Utrecht.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!