Carpet Recycling Centre

Publicatie: 9 apr 2009 | Update: 28 nov 2022
Status: (Inter)nationaal

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Het huidige lineaire ‘take, make & waste’ model is niet duurzaam en dus ook niet voor tapijt. Bij het ontwerp wordt nu rekening gehouden met het recyclen. Een goed begin.

Mensen brengen 90% van hun tijd binnenshuis door. Bij Tarkett, waartoe ook Desso behoort, is het de missie om te helpen gezondere, veiligere en meer mensvriendelijke binnenruimtes te creëren door hoogwaardige, duurzame vloerproducten te ontwerpen. Door met name de gezondheids- en milieureferenties van onze producten voortdurend te verbeteren, streven ze ernaar materialen te selecteren die kunnen worden teruggewonnen, gerecycled en omgezet in nieuwe producten.

In Europa wordt nu per jaar ongeveer 1600 miljoen kilo gebruikt tapijtmateriaal gedumpt, waarvan zo’n 60% naar stortplaatsen gaat en de rest in vuilverbrandingsovens terechtkomt. Een groot deel van dit afval, met name nylon, is niet biologisch afbreekbaar en zou volgens de Cradle to Cradle®-principes zo moeten worden ontworpen dat het terug kan naar het productieproces om op een gezonde wijze te worden gerecycled in plaats van gedumpt.

Door hun focus op Cradle to Cradle®-ontwerp, maken ze hun producten op een manier die helpt om natuurlijke hulpbronnen te behouden en de klimaatverandering te verminderen.

Het sluiten van de loop

Het Tarkett-project ‘Closed Loop Carpet’ is gericht op het ontwikkelen van de meest effectieve methoden voor het scheiden van materialen als basis voor de closed-loop recycling van tapijttegelafval in polymeren en nieuwe producten.

Het doel van Tarkett’s Closed Loop Carpet-project is om de technische en economische haalbaarheid van een scheidingslijn op basis van een innovatieve scheidingstechnologie aan te tonen. Dit is bedoeld om gebruikt tapijtmateriaal te scheiden in zijn oorspronkelijke afzonderlijke primaire bronnen, die kunnen worden gebruikt bij de productie van nieuwe tapijten of voor de productie van nieuw polymeermateriaal na depolymerisatie door een externe partner.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!