Stibat faciliteert de recycling van batterijen en accu’s. Overal waar je batterijen of producten met ingebouwde batterijen koopt, kun je ze ook weer inleveren als ze leeg zijn.
Wat gebeurt er daarna, als je ze hebt ingeleverd?
STAP 1: Inleveren
Het proces begint bij jou. Wanneer jij je lege batterijen inlevert, kun je te gekke prijzen winnen met het inleveren van je lege batterijen. Bij één van de ruim 25.000 inleverpunten, staat jouw lege batterij aan het begin van een mooie reis. Deze inleverpunten zijn winkels, bouwmarkten en basisscholen waar een inzamelton, -meubel of -doos staat. Heb je een batterij die niet door de opening van het inzamelmiddel past, zoals een accu van een boormachine? Lever deze dan in bij de milieustraat.
STAP 2: Sorteren
Stibat haalt de volle inzamelmiddelen op en brengen deze naar het sorteercentrum in Lelystad. In het sorteercentrum worden alle ingeleverde batterijen gesorteerd op chemische samenstelling. Want batterijen zien er niet alleen anders uit dat zijn ze van binnen ook. Het sorteren is precisiewerk en wordt daarom door mensen gedaan. Nu kan het recyclen beginnen.
STAP 3: Recyclen
De gesorteerde batterijen gaan naar verschillende recyclers in Europa. Zij verpulveren de batterijen, waarna ze in een vacuümoven gaan op 850°C. Zo winnen we grondstoffen terug uit de batterijen: waaronder staal, lood, zink en mangaan. Met deze grondstoffen kunnen we nieuwe producten maken. Denk aan een kaasschaaf, fiets of pan. Zo krijgt jouw batterij een tweede leven!