Eerste biologisch afbreekbare kunstgrasveld in Emmen

Publicatie: 25 jun 2021 | Update: 6 jun 2023
Status: Zijn gestart

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Voetbalvereniging EHS’85 in Emmen krijgt het eerste biologisch afbreekbare kunstgras voetbalveld ter wereld en het veld wordt 1000m2 groot.

Het veld is het resultaat van een in 2019 uitgeschreven tender van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De tender werd uitgezet om duurzame innovaties op het gebied van kunstgras te stimuleren. De mat – die bij de pupillen neergelegd wordt – bestaat uit biologisch afbreekbare kunstgrasgarens en invulkorrels. Aan het einde van de levensduur is het veld te recyclen of eindigt het als compost. Het bedachte concept biedt veel kansen voor milieuwinst, aangezien er rond de 3500 kunstgrasvelden in Nederland liggen.

GreenMaxx

Het nu gekozen concept ’GreenMaxx; composteerbaar kunstgras met maximale milieuwinst’ van Senbis Polymer Innovations wordt nu dus uitgevoerd. Het bedrijf is expert op het gebied van bioplastics. Voor deze opdracht werd gezocht naar samenwerkingsmogelijkheden met innovatieve bedrijven in de kunstgrassector.

Met deze partners is de afgelopen anderhalf jaar het biologisch afbreekbare GreenMaxx veld ontwikkeld. De laatste stap is het aantonen van de prestaties van het veld. Hiervoor wordt dus het pilot veld gebouwd. Zo kan in de praktijk worden aangetoond dat het veld voldoet aan de eisen vanuit sportbonden zoals KNVB.

De provincie is blij met de innovatie en prijst Senbis in het voorop lopen in de transitie naar een groene economie. Het verduurzamen van onze economie is belangrijk en daarin staat hergebruik van materialen centraal. Dit circulaire kunstgrasveld bewijst nog eens dat ons Drentse bedrijfsleven voorop loopt in de transitie naar een groene economie, aldus gedeputeerde van Economie en Sport.

Ook de wethouder Ruimte, Bereikbaarheid, Duurzaamheid en Sport van de gemeente Emmen onderstreept het belang van de duurzame ontwikkeling. Een goede sportaccommodatie is van belang voor de leefbaarheid in een dorp of wijk. Met dit duurzame pupillenveld kan EHS’85 weer jaren vooruit.

#iksportgroen

Om deze duurzame alternatieven in kunstgras verder onder de aandacht te brengen is er een campagne gestart onder de slogan #iksportgroen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!