Kunstgrasvelden recyclen door GBN-AGR

Publicatie: 16 sep 2020 | Update: 30 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De nieuwe fabriek van GBN-AGR die zorgt voor het recyclen van kunstgrassportvelden, is operationeel. In 2020 is gestart met de verwerking van velden die het einde van hun levensduur hebben bereikt. Het recyclingproces is vrijwel 100% circulair met als eindresultaat drie gecertificeerde nieuwe grondstoffen. GBN-AGR is een samenwerking van meerdere ketenpartners.

De recyclingfabriek van GBN-AGR heeft een plek gekregen in de circulaire cluster van het Westelijk Havengebied Amsterdam. Op het terrein, met een oppervlakte van 30.000 m2, vindt het volledige proces van kunstgrasmat tot hoogwaardige eindproducten plaats. Dit voorkomt tussen opslag op andere locaties of transport naar het buitenland. De fabriek beschikt over voldoende capaciteit om de volledige jaarlijkse hoeveelheid end-of-life kunstgrassportvelden in Nederland te verwerken. Het gaat om circa 200 velden die na tien jaar niet meer de vereiste sporttechnische kwaliteiten hebben. Tot voor kort belandden deze op een grote afvalberg, bij gebrek aan een verantwoorde duurzame verwerkingsvoorziening.

100% gerecyclede producten

In het recyclingproces worden zand en rubber uit de kunstgrasmatten geschud en vervolgens gescheiden en gewassen om als zuivere grondstoffen hun volledige waarde terug te krijgen. De matten zelf worden versnipperd en verwerkt tot het zogenoemde recycled turf agglomeraat (RTA). Het schone zand is opnieuw geschikt als infill in kunstgrassportvelden of bijvoorbeeld als drainagezand. De gereinigde rubberkorrels vinden hun weg vooral naar de industrie en het RTA leent zich goed voor uiteenlopende kunststoftoepassingen.

De drie 100% gerecyclede producten zijn volgens de hoogste normen gecertificeerd. Het zijn hoogwaardige grondstoffen met een hoge milieuwaarde en een marktconforme prijs. Het productieproces zelf is door Kiwa gecertificeerd en wordt jaarlijks gecontroleerd.

Over GBN-AGR

GBN Artificial Grass Recycling (GBN-AGR) is in april 2019 opgericht door de Alliantie van samenwerkende kunstgrasleveranciers en -aannemers. Deze alliantie wordt gevormd door initiatiefnemer GBN (onderdeel van Strukton Civiel), Antea Sport/Edel Grass, TenCate Grass Group/CSC Sport/Greenfields en Domo Sports Grass/Sports & Leisure Group. Deze partners zijn individueel actief met de ontwikkeling en productie van kunstgrascomponenten, de aanleg van kunstgrassportvelden en de bouw van sportaccommodaties.

Volgens GBN-AGR is er in Nederland  een grote aanbod van end-of-life kunstgrassportvelden. Dit is ook een wereldwijd probleem, maar er zijn weinig ondernemers die dit steunen. Daarom gaan wij ons ook richtten tot het buitenland. De afvalberg van kunstgrasmatten is eindelijk aan het verdwijnen. Samen met onze ketenpartners lossen we een groot maatschappelijk probleem op en geven we kunstgrassportvelden weer bestaansrecht. We hebben onze verantwoordelijkheid genomen voor de aarde van morgen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!