Luiers recyclen met Pampers?

Publicatie: 5 okt 2018 | Update: 18 apr 2023
Status: Willen starten

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Hoogwaardige recycling van luiers met luiermerk Pampers met technologie uit Italië van Fater. In Amsterdam is Pampers in 2018 de samenwerking met Afval Energie Bedrijf Amsterdam (AEB), TerraCycle en FaterSmart gestart met een pilot voor het apart inzamelen van luierafval.

De geavanceerde luierrecyclingtechniek die in de toekomst in Nederland geïntroduceerd wordt, is ontwikkeld en gepatenteerd door FaterSMART, een bedrijfsonderdeel van Fater, een joint venture van Procter & Gamble en Angelini Group (producent van Pampers in Italië). Deze machine gebruikt hoge temperatuur en stoom onder druk om menselijke ontlasting te scheiden van de materialen: het steriliseert de producten en neutraliseert de geur. Een specifiek mechanisch systeem scheidt plastic, cellulose en super absorberend materiaal van elkaar. Deze grondstoffen worden gebruikt om nieuwe materialen mee te produceren. Zo wordt cellulose gebruikt voor de productie van stoffen tassen, super absorberend materiaal voor gebruik in verschillende vocht absorberende producten en plastic voor de productie van luieremmers of flessendopjes.

De technologie wordt op dit moment al op industriële schaal toegepast in Italië en zal in samenwerking met AEB geïntroduceerd worden in Amsterdam als eerste stad in Nederland en als eerste plaats buiten Italië. Samen met de andere partners van het project onderzoekt AEB de bouw van een fabriek op haar terrein in Amsterdam. Om luierrecycling tot een succes te maken, wordt nu de eerste stap geïntroduceerd: leren hoe luierafval het beste ingezameld kan worden en hoe luierinzameling opgeschaald kan worden in samenwerking met ouders, retailers en gemeenten.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!