Luiers uit huishoudelijk afval

Publicatie: 11 sep 2020 | Update: 22 mei 2023
Status: Willen starten

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Omrin zet een nieuwe stap in afvalscheiding. De afvalscheidingsinstallatie voor huishoudelijk restafval in Heerenveen wordt uitgebreid met een nieuw type scheidingsinstallatie: de Dano-trommel. Luiers en ander organisch restmateriaal worden hiermee uit het restafval gewonnen en geschikt gemaakt om te worden omgezet in biogas.

Het totale scheidingspercentage (van afvalscheiding thuis en via de nascheiding) loopt zo op tot meer dan tachtig procent. De ‘Dano-trommel’, is een grote trommel van 4 meter in diameter en 32 meter lang. Door deze langzaam rond te draaien, wordt het afval in de trommel selectief verkleind. Vooral organisch materiaal – waaronder luiers – wordt na behandeling in de trommel verder fijngemaakt, afgezeefd en geschikt gemaakt voor vergisting.

Omrin verwacht met deze biomassa ruim zes miljoen kubieke meter extra biogas per jaar te kunnen produceren. Het opgewekte biogas uit afval dient deels als brandstof voor de inzamel- en transportvoertuigen en deels wordt het ingevoed op het aardgasnetwerk. Vooral de winning van biogas uit de pulp van wegwerpluiers is een belangrijke verbetering in de verwerking van huishoudelijk restafval.

Voor de bouw werkt Omrin samen met Machinefabriek Emmen, onderdeel van GB Steel Group. De Dano-trommel is een bestaande techniek, maar is in dit geval speciaal aangepast voor de winning van zoveel mogelijk biomassa uit het huishoudelijk restafval. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) heeft voor deze innovatie – in het kader van de Topsector Energie – een subsidie verleend van 4,8 miljoen euro. De hele investering bedraagt circa 11 miljoen euro.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!