REMONDIS is partner van luierrecycling

Publicatie: 7 sep 2021 | Update: 10 sep 2021
Status: Breiden uit

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Luiers verbranden? Zeer zeker niet het beste idee. Alleen al in Duitsland belanden dagelijks miljoenen wegwerpluiers bij het gewone huisafval en daardoor uiteindelijk in een afvalverbrandingsinstallatie. Tot nu toe is dat heel normaal. Maar normaal is niet altijd goed. En in het geval van wegwerpluiers zelfs allesbehalve duurzaam. Door de warmteterugwinning wordt er weliswaar energie gewonnen, maar er gaat ook heel veel verloren.

 

Een luier is een zeer complex product waarin verschillende kunststoffen zijn verwerkt. Het verbranden van kunststoffen is om twee redenen niet optimaal. Ten eerste wordt een waardevolle grondstof die eigenlijk absoluut moet worden gerecycled, voor altijd vernietigd. Ten tweede is het verbranden van kunststoffen schadelijk voor het klimaat en het milieu. Daarom moet er een betere oplossing komen. Bij REMONDIS hebben we die gevonden. Of beter gezegd, ontwikkeld. In de vorm van een hypermoderne en vooral duurzame recyclinginstallatie speciaal voor luiers.

 

Wat er gebeurt bij het recyclen van luiers?

 

Het toverwoord bij het recyclen van luiers is thermische drukhydrolyse. Dit is een proces dat luiers niet verbrandt, maar ze smelt bij 250 graden Celsius en 40 bar druk. Hierdoor kunnen de afzonderlijke componenten van luiers, voornamelijk polymeren en cellulose, worden gescheiden en op die manier worden teruggewonnen. Uiteindelijk ontstaan hoogwaardige gerecyclede grondstoffen in de vorm van kunststof granulaat en papier, die weer voor productie kunnen worden gebruikt. En dat is nog niet alles. Het resterende materiaal wordt met vergist zuiveringsslib verrijkt in een stroomafwaarts proces. Hierdoor ontstaat zeer zuiver biogas. En dat kan weer worden gebruikt om op een milieuvriendelijke manier elektriciteit te produceren.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!