Van luier naar grondstof

Publicatie: 7 apr 2015 | Update: 23 mrt 2023
Status: Breiden uit

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Het recyclen van luiers levert grote milieuwinst op. De recycling richt zich op kunststoffen en vergistbare slurry, omdat gebruikte luiers veel ontlasting en urine bevatten en steeds meer van plastics en minder papiervezel worden gemaakt. Elsinga beleidsplanning heeft met ARN BV in Nijmegen in 2019 een eerste recyclinginstallatie voor 5000 ton opgestart en is van plan om in 2021,15000 ton te gaan recyclen door uitbreiding van de installatie.

De voordelen van luierrecycling zijn talloos.

  1. Afbraak medicijnen en vernietiging ziekteverwekkers. Door de zeer hoge temperatuur van 250°C wordt meer dan 96% afgebroken.
  2. Afzet van de grondstoffen is verzekerd door samenwerking in de keten.
  3. De technologie past als een ‘legoblokje’ in bestaande Afval Energie Centrales en Waterzuiveringen. Er is geen nieuwe fabriek nodig alleen een extra machines.
  4. Zij splitsen in één stap luiers in herbruikbare plastics, vergistbare slurry en eventueel vezels.
  5. Het past in bestaande vergunningen en wet- en regelgeving.
  6. Er is een groot milieuvoordeel te behalen.

Het proces van luierrecycling

  • Luiers worden onder invloed van stoom (hoge druk [40 bar] en hoge temperatuur [250 °C]) omgezet in een vloeibaar mengsel.
  • Na afkoelen is het resultaat een scheiding in een geraffineerde slurry en kunststofbolletjes.
  • Het proces laat zich overigens op termijn ook zo inregelen dat papiervezels-cellulose als separate stroom wordt gevormd; Door de unieke behandeling met hogedrukstoom veranderen moeilijk herbruikbare folies en ingebouwde kunststofstructuren uit de luiers in goed herbruikbare kunststof bolletjes, die zeer geschikt zijn voor secundaire producten.
  • De geraffineerde slurry gaat per as en na verdere opschaling per pijpleiding naar Waterschap Rivierenland om te worden vergist; de kunststofbolletjes gaan het kunststof-recyclecircuit in. De papiervezels worden vooralsnog mee vergist, maar laten zich op termijn ook afzonderen;Langere vezels die in het zuiveringsslib aanwezig zijn (cellulose) worden verkleind, waardoor deze in de slibgisting alsnog tot biogas kunnen worden omgezet. Wat van het zuiveringsslib resteert is daardoor geringer in hoeveelheid.

Bij recycling is het belangrijk dat het grootste deel van gebruikte luiers bestaat uit urine en ontlasting. Het aandeel papierpulp daalt sinds 1987 sterk en het aandeel plastics stijgt iets. Ontlasting, urine, papierpulp en SAP komen in de geraffineerde slurry en worden samen vergist. Het papiervezel-aandeel blijft dalen onder de 5%.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!