Re-Matt is een Canadees bedrijf dat matrassen recyclet door hun grondstoffen te scheiden en ze een tweede leven te geven.

Een matras heeft tientallen jaren nodig om te ontbinden. Matrassen hebben ook meestal lucht en nemen enorm veel ruimte in beslag op stortplaatsen omdat matrassen moeilijk samen te drukken zijn, zegt oprichter Sean Cable, die samenwerkt met verschillende gemeenten – waaronder Airdrie, Strathmore en Banff – om matrasrecyclingprogramma’s op te zetten.

Wat doet Re-Matt?

Cable en zijn team kunnen een matras in ongeveer acht minuten deconstrueren en vervolgens de componenten scheiden, zodat de grondstoffen een tweede leven kunnen vinden. Op deze manier voorkomen ze dat matrassen in de vuilnis belanden. In zes jaar tijd heeft het bedrijf weten te voorkomen dat 150.000 matrassen naar de stortplaats gaan.

Welke uitdagingen zijn er?

De stad Calgary moet nog aan boord gaan met een programma voor het recyclen van matrassen. De gemeente zegt in een verklaring dat het aanpakken van speciale materialen zoals matrassen de volgende stappen zijn om de doelstellingen voor afvalvermindering van Calgary te bereiken. “Waste & Recycling Services onderzoekt momenteel wat er zou komen kijken bij een recyclingprogramma voor matrassen en overweegt een pilot binnen 2020”. De gemeente zegt dat de stad in de tussentijd burgers aanmoedigt om te doneren of lokale matrasrecyclers te bekijken, aangezien het naar de stortplaats brengen van matrassen kosten met zich meebrengt.

Ingezonden door

Gerelateerd