RetourMatras recyclet oude matrassen voor 100% grondstoffenhergebruik.

Publicatie: 18 okt 2010 | Update: 16 mrt 2023
Status: Breiden uit

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

RetourMatras heeft een unieke installatie opgezet voor het recyclen van oude matrassen. Deze lijn is volledig ontworpen en gebouwd door RetourMatras in samenwerking met gespecialiseerde leveranciers. Het doel van RetourMatras is 100% grondstoffenhergebruik.

Het recyclingproces begint bij het inzamelen van matrassen bij milieustraten en door bijvoorbeeld woonwinkels of beddenspeciaalzaken. In een container van RetourMatras passen 80 tot 100 matrassen die droog ingezameld dienen te worden voor het recyclingproces. In de fabriek worden de containers gelost, waarna de matrassen met een elektrische kraan op de doseermachine worden gelegd en hun weg volgen op de transportband.

Hergebruik grondstoffen

Belangrijk detail is de metaaldetectie. Een ingebouwde metaaldetector scant de matras. Matrassen met en zonder metalen binnenvering volgen elk een eigen recyclinglijn. Vervolgens wordt de matras ingezaagd, waarna het textiel (de tijk) door een speciaal ontwikkelde pelrol kan worden verwijderd. Het textiel wordt apart gehouden, in balen geperst en wordt hergebruikt in de textielindustrie.

Het metaal wordt als aparte afvalstroom afgezet in de metaalindustrie. Wat dan nog overblijft is het schuim van de matras, dit kan latex of polyether zijn. Nadat de matras in stukken is gesneden, wordt het schuim geperst in balen van rond de 300 kilo. Het latex wordt als eindproduct gebruikt in bijvoorbeeld de meubelindustrie als opvulmateriaal en in sportmatten. Polyether (ook wel Pu schuim genoemd) wordt onder ander verwerkt in ondertapijt en isolatieplaten.

Uniek concept

Het recyclingsysteem van RetourMatras is uniek. In de installatie is namelijk rekening gehouden met 2 essentiële zaken: zo min mogelijk handjes tijdens het proces én onze installatie is ontwikkeld op maximale stofafzuiging. Door het geavanceerde stofafzuigingsysteem worden eventuele risico’s voorkomen en blijft de fabriek schoon. Tevens zijn de eindverwerkers gesteld op een stofvrij product.

Geen nieuw matras

Textiel en staal dat uit oude matrassen herwonnen wordt gaan als grondstof naar gespecialiseerde hergebruikers die er nieuwe producten van maken. Er wordt geen nieuwe matras gemaakt van een oude matras. Nieuw in het recyclingproces is dat RetourMatras zelf een nieuw product maakt van het foam dat vrijkomt: bonded foam.

Uitbreiding

Sinds half 2019 heeft RetourMatras nieuwe aandeelhouders; Ingka en Renewi. Ingka behoort tot de Ikea-familie. Daar willen ze meer circulair worden. Mede dankzij deze nieuwe aandeelhouders kunnen ze in 2022 in Uden een derde vestiging bouwen. Het doel is om volgend jaar nog een fabriek te realiseren.

Het succes is niet komen aanwaaien. Ze hebben in de eerste acht jaar verlies gemaakt. Het was best riskant wat ze deden. Je moet toch drie miljoen inleggen vóór een fabriek draait. Als het niet was gelukt, was alles in het eerste fabriek in Lelystad oud ijzer geweest. Want alle machines hadden ze immers zelf ontwikkeld en gebouwd. Daar kon niemand anders iets mee. Dus het is best wel eens spannend geweest, ze hebben moeilijke tijden gehad. Ze hadden bijvoorbeeld lang last van de lage verbrandingstarieven, waardoor recycling duurder was dan afvoeren. Toen zat het circulaire bij de meeste mensen nog niet tussen de oren. Pas de laatste anderhalf jaar gaat het goed. Grappig: de klant vráágt het nu! Auping, een van de eerste bedrijven die bij mij aanklopte, was de eerste in Nederland die daarop insprong met het take-back-systeem.

Bacteriën

Ze treffen regelmatig mensen die hier hun neus voor optrekken en beginnen over bacteriën en dergelijke. Als ondernemer moet je steeds opnieuw bewijzen dat het een goed en schoon product is wat ze afleveren. Ze hebben allerlei laboratoriumonderzoeken laten doen om dit te bevestigen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!