Speeltuintegels van matrassen

Publicatie: 3 mrt 2019 | Update: 31 aug 2021
Status: Zijn gestart

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Hovenier Donker Groep en Hecmar tuinmaterialen hebben samen een nieuwe shockpad ontwikkeld: de Aslon Refoam valondergrond.

Het streven om bij te dragen aan een gezonde leefomgeving voor mens, dier en plant, maakt dat Donker Groep altijd op zoek is naar nieuwe duurzame oplossingen voor haar producten. In samenwerking met Hecmar, leverancier van tuinmaterialen, heeft het bedrijf een nieuwe shockpad ontwikkeld: de Aslon Refoam valondergrond. Een volledig circulair product.

De shockpads zijn gemaakt van foam dat afkomstig is uit matrassen. Sander Werkhoven, Key Accountmanager Spelen en Valondergronden bij Donker Groep: “We zoeken continu naar nieuwe, innovatieve oplossingen. We denken mee met alle fabrikanten waar we onderdelen inkopen: hoe kunnen we een onderdeel duurzamer maken. Door onze jarenlange samenwerking met Hecmar wisten we dat ze bezig waren om van gerecycled foam valondergronden te maken. Samen hebben we de Refoam shockpad ontwikkeld.”

In 2019 heeft Donker Groep de nieuwe valondergrond getest, en de resultaten zijn zeer goed. De shockpad voldoet aan alle eisen en is gecertificeerd conform NEN-EN 1177 voor valhoogtes met een Head Injury Criterion (HIC). “Donker Groep wil de Refoam shockpads de nieuwe standaard maken voor ons Polyplay kunstgrassysteem, dat weer geschikt is voor onder speeltoestellen. Daarnaast zijn de shockpads getest en gecertificeerd voor gebruik in combinatie met Flexis rubber vloeren en Softbark rubbermulch.

Volgens Werkhoven draagt het product bij aan het streven om Donker Groep circulair te maken. “Een mooie bijkomstigheid is dat de prijs marktconform is. Gemeenten zamelen zoveel matrassen in. Hoe mooi is het dat de matrassen opnieuw worden benut binnen gemeenten, maar dan als valondergrond onder speeltoestellen?”

Van afval naar compost
Gras, snoei- en resthout, stobben en andere plantaardig resten uit groenprojecten vormen wij in Sneek om tot kwalitatief hoogwaardige grondstoffen. Donker is het enige groenvoorzieningsbedrijf met een eigen compostering. In een proces van vijf tot zes maanden verwerken we groenafval tot waardevolle nieuwe producten zoals compost, verrijkte tuinaarde en diverse hoogwaardige soorten bomengrond. Onze groenrecyclingmethodes zijn gericht op de natuurlijke bodembehoeften en het bodemleven. Jaarlijks verwerken wij 22.000 ton groenafval.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!