Speeltuintegels van oude matrassen

Publicatie: 3 mrt 2019 | Update: 25 apr 2023
Status: Zijn gestart

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Hovenier Donker Groep en Hecmar tuinmaterialen hebben samen een nieuwe shockpad ontwikkeld: de Aslon Refoam valondergrond. Het streven om bij te dragen aan een gezonde leefomgeving voor mens, dier en plant, maakt dat Donker Groep altijd op zoek is naar nieuwe duurzame oplossingen voor haar producten. In samenwerking met Hecmar, leverancier van tuinmaterialen, heeft het bedrijf een nieuwe shockpad ontwikkeld. Een volledig circulair product.

De shockpads zijn gemaakt van foam dat afkomstig is uit matrassen. Sander Werkhoven, Key Accountmanager Spelen en Valondergronden bij Donker Groep, zegt continu opzoek te zijn naar nieuwe, innovatieve oplossingen. Ze denken mee met alle fabrikanten waar ze onderdelen inkopen: hoe kunnen ze een onderdeel duurzamer maken. Door hun jarenlange samenwerking met Hecmar wisten ze dat ze bezig waren om van gerecycled foam valondergronden te maken. Samen hebben ze de Refoam shockpad ontwikkeld.

In 2019 heeft Donker Groep de nieuwe valondergrond getest, en de resultaten zijn zeer goed. De shockpad voldoet aan alle eisen en is gecertificeerd conform NEN-EN 1177 voor valhoogtes met een Head Injury Criterion (HIC). Donker Groep wil de Refoam shockpads de nieuwe standaard maken voor hun Polyplay kunstgrassysteem, dat weer geschikt is voor onder speeltoestellen. Daarnaast zijn de shockpads getest en gecertificeerd voor gebruik in combinatie met Flexis rubber vloeren en Softbark rubbermulch.

Volgens Werkhoven draagt het product bij aan het streven om Donker Groep circulair te maken. Een mooie bijkomstigheid is dat de prijs marktconform is. Gemeenten zamelen zoveel matrassen in. Hoe mooi is het dat de matrassen opnieuw worden benut binnen gemeenten, maar dan als valondergrond onder speeltoestellen?

Van afval naar compost

Gras, snoei- en resthout, stobben en andere plantaardig resten uit groenprojecten vormen zij in Sneek om tot kwalitatief hoogwaardige grondstoffen. Donker is het enige groenvoorzieningsbedrijf met een eigen compostering. In een proces van vijf tot zes maanden verwerken ze groenafval tot waardevolle nieuwe producten zoals compost, verrijkte tuinaarde en diverse hoogwaardige soorten bomengrond. Hun groenrecyclingmethodes zijn gericht op de natuurlijke bodembehoeften en het bodemleven. Jaarlijks verwerken zij 22.000 ton groenafval.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!