Re-match start met eerste kunstgrasrecycling faciliteit

Publicatie: 22 apr 2021 | Update: 11 jun 2023
Status: Zijn gestart

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

EU koploper Re-Match start met de bouw van de nieuwe state-of-the-art kunstgrasrecycling faciliteit in Tiel in Gelderland en zal banen creëren voor 35 voltijdse werknemers. Zodra de cleantech faciliteit volledig operationeel is, zal deze capaciteit bieden om ruim 2 miljoen vierkante meter kunstgrasveld per jaar te recyclen (280 volledige velden) uit Nederland en België. Alleen al in kunststofvezel bespaart dit het milieu een verontreiniging die gelijk is aan 400 miljoen plastic zakken.

Geverifieerd proces

Het Re-Match gepatenteerde recyclingproces verkleint, reinigt en scheidt versleten kunstgras en infill zonder toevoeging van water en chemicaliën in schone, oorspronkelijke grondstoffen: zand, rubber, backing en kunststofvezel. Hoewel er afvalverwerkers zijn die het zand en de rubber kunnen scheiden, ligt de uitdaging (zowel technisch als voor het milieu) bij het scheiden van de backing en de plastic vezels. Deze materialen zijn de belangrijkste veroorzakers van CO2-uitstoot.

Het scheiden van deze materialen levert een flinke milieuwinst op, want een voetbalveld van kunstgras bevat een hoeveelheid kunstgrasvezel die vergelijkbaar is met 1,4 miljoen plastic zakken. De Re-Match technologie gaat door waar andere processen stoppen. Het levert een oplossing waar meer dan één eindproduct het virgin materiaal kan vervangen in nieuwe productiecycli.

De positieve impact is gevalideerd door de EU. Re-Match is de enige kunstgrasrecycler in Europa met een ETV certificering. Daarnaast is het Re-Match proces ISO 9001 gecertificeerd waarmee voor klanten aantoonbaar is dat het proces bijdraagt aan echte recycling.

Geen stikstofuitstoot

Met de invoering van de nul stikstof emissie-eis, moest de nieuwe fabriek voldoen aan normen waaraan voorheen geen enkel bedrijf hoefde te voldoen.

Nederlandse fabriek als blauwdruk voor uitbreiding

De fabriek in Tiel zal een ultramoderne, gedigitaliseerde faciliteit zijn die als blauwdruk zal dienen voor vele nieuwe recyclingfabrieken die Re-Match in Europa en Noord-Amerika zal bouwen. De fabriek in Tiel zal worden gevolgd door fabrieken in Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten.

EU-subsidie voor het sluiten van de kringloop

Terwijl het zand en het rubber uit het recyclingproces worden gebruikt ter invulling van nieuwe velden, wordt de kunststofvezel tot nu toe gebruikt voor andere producten. Met een subsidie van 2,5 miljoen euro uit de Green Deal van de EU, ontwikkelen Re-Match en haar projectpartners een proces voor de productie van nieuwe garens uit gerecyclede grasmatten. Deze garens kunnen vervolgens worden gebruikt voor de productie van nieuwe kunstgrasvelden, waarmee de kringloop wordt gesloten.

Ideale geografische ligging

Het nieuwe onderkomen van Re-Match Nederland, dat momenteel een kantoor heeft in Rijen, zal te vinden zijn aan de Panovenweg op industrieterrein Kellen te Tiel. Dit is niet alleen in het centrum van het land, maar ook dicht bij de A15/A2, aan het Amsterdam-Rijnkanaal en op slechts 45 kilometer van Duitsland, wat de locatie ook qua vervoer zo efficiënt mogelijk maakt.

Het terrein waar de fabriek zal worden gebouwd werd gevonden in samenwerking met Oost NL, de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland. Het beslaat 31.800 m² en de fabriek zelf zal 8.769 m² groot zijn. Deze zal een hoogte van 20 meter bereiken vanwege een scheidingstoren die het laatste deel van het recyclingproces zal uitvoeren met als resultaat schone eindproducten die klaar zijn om virgin materialen te vervangen in nieuwe productiecycli. Gedurende de nieuwbouwfase gaat Re-Match Nederland door met de inname van versleten kunstgrasmatten. Die zullen in de nieuwe fabriek gerecycled worden zodra de productie van start gaat in Tiel.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!