JA-JA sticker voorkomt ongeadresseerde folders in je brievenbus

Publicatie: 1 jan 2018 | Update: 1 apr 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Helemaal geen ongeadresseerd drukwerk meer ontvangen tenzij je de JA JA sticker op de brievenbus plakt. Is dat iets voor mij? Ingevoerd in onder andere: Amsterdam, Haarlem, Tilburg, Utrecht, Rotterdam en Den Haag.

In 2018 heeft de JA JA sticker zijn introductie gehad. Het principe is heel eenvoudig: de JA sticker draait het NEE sticker systeem om. Dat betekent dat je actief moet aangeven dat je nog ongeadresseerde folders wilt ontvangen. Dat doe je door een JA JA sticker op te plakken. Brievenbussen zonder JA JA sticker ontvangen standaard geen ongeadresseerde reclamefolders meer. In Amsterdam wordt de sticker al vanaf januari 2018 gebruikt en er wordt er volgens de gemeente een flinke besparing van papier (6 miljoen kilo per jaar) en energie mee gerealiseerd. Toch zijn er ook andere manieren om toch jouw favoriete folders te blijven ontvangen & tegelijk te besparen op het milieu. Plakken of niet?

Waar heb je een JA-sticker voor nodig?

De gemeente Amsterdam is per 01-01-2018 gestart met de Ja-sticker. Ondertussen hebben meerdere gemeenten de Ja-sticker ingevoerd. Grote gemeenten zoals Haarlem, Rotterdam, Den-Haag, Utrecht, Leiden en Tilburg, maar ook kleinere gemeenten zoals Rijssen-Holten, Baarn en Pijnacker-Nootdorp. Wil je de actuele stand van jouw gemeente weten? Dan kun je het beste even kijken op de website van jouw gemeente.

Andere drukwerkstickers: NEE-JA en NEE-NEE stickers.

Brievenbussen zonder sticker krijgen in JA JA sticker gemeenten geen ongeadresseerde folders meer, maar nog wel de huis-aan-huis kranten (tenzij de gemeente aangeeft dat ook de huis-aan-huis kranten onder de JA sticker vallen). Heb je nu nog een nee-nee of nee-ja sticker? Die blijft gewoon zijn werk doen. In onderstaand overzicht zie je wat je wel of niet krijgt afhankelijk van de stickerkeuze.

Type Sticker Folders Kranten
Geen sticker Nee Ja
Nee-Ja sticker Nee Ja
Nee-Nee sticker Nee Nee
Ja-Ja sticker Ja Ja
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!