KarTent levert festivaltenten van gerecycled karton. Jaarlijks blijven er op festivalterreinen meer dan 25.000 tenten achter. Nu breiden zij het assortiment uit en weten zij grote hoeveelheden karton te recyclen tot fijne woonproducten en meer.
De Nederlandse festivals staan weer voor de deur en daarmee ook het nodige tentenafval: jaarlijks blijven er op festivalterreinen meer dan 25.000 tenten achter, met alle milieugevolgen van dien. Het in Amsterdam gevestigde startup-bedrijf KarTent is in 2015 begonnen om aan bezoekers van dergelijke festivals kartonnen tenten te verhuren, die na gebruik het recyclecircuit in kunnen.
De collega van industrieel ontwerper Wout Kommer had voor zijn afstudeerwerk bouwkunde aan de TU Delft een kartonnen strandhuis ontworpen. Hierdoor zijn ze samen gaan brainstormen over wat er allemaal nog meer mogelijk was met karton. Later zagen ze een foto van de Engelse Glastonbury camping, waar na een festival allemaal tenten achtergelaten waren. Zo is het idee ontstaan om een kartonnen wegwerptent te ontwerpen.
Vier dagen
Onder meer door diverse kartonfabrikanten te bezoeken vonden de beide technici het juiste materiaal, dat niet alleen stevig was maar ook redelijk watervast. Ze kozen uiteindelijk voor golfkarton met veel vezels. Dit materiaal kan bij regen relatief veel water opnemen en heeft daardoor een levensduur van minstens vier dagen. Een belangrijk punt is dat dit materiaal na gebruik uitstekend te recyclen valt. Maar ze zijn nu aan het kijken of het karton van de gebruikte tenten ook nog voor iets anders te gebruiken is.
Bij het ontwerp van de tent was het vooral een uitdaging om de vouwen, hoeken en deurtjes voldoende stevig en waterdicht te maken. Inmiddels is er ook vanuit het buitenland belangstelling voor de kartonnen tenten, KarTent heeft daartoe al verschillende vertegenwoordigers voor Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje aangetrokken.
In de afgelopen jaren zijn er duizenden KarTenten op diverse evenementen neergezet en na afloop ingenomen en verwerkt tot nieuwe producten. Zo werd er veel afval bespaard.
KarTent volledig circulair
Nu gaan de ontwerpers een stap verder. Door de ontwikkeling van een slim snijproces kan de kartonnen tent direct hergebruikt worden. Handig als je bedenkt dat ze er inmiddels jaarlijks zo’n 10.000 van verkopen. De afgelopen maanden heeft het team van KarTent daarom een reeks nieuwe producten van karton bedacht: van kartonnen dierenkoppen tot stijlvolle lampen.
Met hun opgedane kennis over de festivalmarkt konden ze ook enkele nieuwe festivalproducten bedenken: van de KarBin, een lichtgewicht kartonnen afvalbak, tot de Peukenpaal.
Volgens de ontwerper is het fantastisch om een volgende stap in duurzaamheid te nemen en nieuwe manieren te ontdekken om hun karton te gebruiken. Ze houden zich altijd heel bewust bezig met het einde van de levenscyclus van de KarTent en door zich te focussen op hergebruik krijgen ze een duurzaam circulair businessmodel.
Verpakkingskarton van online winkels
En aan karton is er voorlopig nog geen gebrek, zo heeft KarTent een samenwerking met een ander bedrijf die hun grote kartonnen dozen bewaren voor KarTent. Maar de heren zitten niet stil en zoeken momenteel naar een nieuwe investering. Ze willen graag 300.000 euro ophalen om onder meer een stansmachine te kunnen aanschaffen. Want de mogelijkheden van karton lijken voorlopig eindeloos.