Kunststoffen uit drankverpakkingen

Publicatie: 22 jul 2021 | Update: 10 sep 2023
Status: Zijn gestart

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Recon Polymers is een Nederlandse startup die gespecialiseerd is in het opwaarderen van de kunststoffen uit kartonnen drankverpakkingen. De gehanteerde techniek in combinatie met de intensieve samenwerking met Tetra Pak en Fauna Bird Products bewijst volgens het bedrijf dat deze reststroom uit de papierindustrie kan worden opgewaardeerd in een nieuwe grondstof. Dit materiaal, PEAL® genaamd, is circulair toepasbaar en heeft een interessante prijsstelling.

Recycling van kunststof en aluminium

Een gemiddelde kartonnen drankverpakking bestaat voor ongeveer 75% uit karton, 20% uit kunststof en voor 5% uit aluminiumfolie. Dat maakt de verwerking van de afvalstroom uit drankverpakkingen niet eenvoudig. De terugwinning van papiervezels tijdens het recyclingproces wordt al jaren door papierfabrieken toegepast. Daarbij worden de papiervezels gebruikt in papier- en kartontoepassingen, zoals toilet- en tissuepapier en golfkarton. Dit geldt echter nog niet voor de kunststof/aluminium mix die overblijft. Met de door Recon Polymers ontwikkelde technologie wordt de kunststof/aluminium reststroom omgezet in hoogwaardige en duurzame grondstoffen voor de kunststofverwerkende industrie. In het proces vindt een nauwkeurige scheiding plaats van de LDPE kunststoffolie, vaak gelamineerd met aluminiumfolie, en de harde kunststoffen. Die harde kunststoffen zijn de sluitingen die voornamelijk worden geproduceerd uit HDPE. Momenteel worden de gerecyclede sluitingen al hergebruikt voor producten, zoals kuipstoelen, kratten, recyclebakken, et cetera.

PEAL® een nieuwe grondstof

Door de unieke samenstelling en verwerking ontstaat een mix van LDPE-folie met gelamineerde aluminiumfolie, genaamd PEAL®. Voor deze nieuwe en unieke grondstof worden nieuwe toepassingen ontwikkeld. Zo heeft de Nederlandse producent Fauna Birdproducts al een aantal producten van PEAL® op de markt gebracht, zoals vogelvoeders van het merk ‘Singing Friend’. Deze producten zijn inmiddels te vinden bij grote Nederlandse retailers zoals Jumbo en Albert Heijn. Daarnaast vinden er testprojecten plaats met de productie van grindmatten, plantenbakken en een composter voor in de tuin
Sinds begin 2021 is Transmare CirQlair het verkoopkantoor voor PEAL®.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!