Chipszakken mogen vanaf 2020 bij het plastic afval. Recyclers zeggen er klaar voor te zijn. Gemeenten gaven tot 2019 aan hun burgers door om chipszakken en kunststofverpakkingen die uit meerdere lagen plastic- en aluminium bestaan juist niet bij het PMD-afval te doen. Dat zou te moeilijk zijn om te verwerken. Maar het beleid is nu gewijzigd. Afvalverwerker Attero bijvoorbeeld zegt er klaar voor te zijn.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de verpakkingsindustrie zijn dit overeen gekomen. Met een publiekscampagne zal het aan huishoudens bekend gemaakt worden.
Moeilijk
Maar chipszakken en vergelijkbare verpakkingsmaterialen blijven moeilijk om te verwerken, zegt Attero-woordvoerder Robert Corijn. Het gemakkelijkste om te verwerken is plastic dat uit één soort materiaal bestaat. Bij chipszakken is er een laagje aluminium op de plastic folie gedampt. Dat maakt het moeilijker, maar niet onmogelijk. Het metalen laagje aan de binnenkant van de zakken voorkomt dat er licht en lucht in de verpakking komt. Het product, chips bijvoorbeeld, blijft dan veel langer vers. Er zijn verschillende soorten verpakkingen die uit meerdere lagen bestaan inclusief verf.
Techniek
De techniek is inmiddels verder ontwikkeld. Volgens Corijn is een chipszak niet ideaal om te recyclen, maar bij nader inzien is het toch beter om het te recyclen dan om het te verbranden. Duitsland heeft dit beleid al veel langer, maar dat is nu ook door Nederland overgenomen. Attero kan al veel langer de folies uit elkaar weken en er nieuwe producten van maken. Chipszakken worden daarvoor eerst uitgesorteerd. Een deel komt in de mix-fractie terecht, waar uiteindelijk weer steigerplanken en bijvoorbeeld bermpaaltjes van gemaakt worden. Van een ander deel maakt Attero nieuwe kunsstofkorrels. Die zijn geschikt voor de productie van bepaalde folies, zoals die voor potgrondzakken.