DutchFiets van flessendoppen

Publicatie: 7 apr 2020 | Update: 9 mei 2023
Status: Willen starten

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Waarom zijn fietsen eigenlijk niet recyclebaar? Dutchfiets onstond met die vraag van Johannes Alderse Baas en een fietsenfabriek in Woudenberg die kunststof fietsen produceert.

Fietsen die je aan het einde van de economische levenscyclus weer mag inleveren, zodat ze vervolgens worden gerecycled.

Het idee voor Dutchfiets

Baas had al tijdens zijn studie werktuigbouwkunde het idee om fietsen volgens het circulaire principe te produceren. Hij zag hoe je voor weinig geld in bouwmarkten fietsen kunt kopen. Maar dat zijn dan wel fietsen die je bij wijze van spreken het jaar erop al weer kunt weggooien. Die zijn dus feitelijk gemaakt om te worden gedumpt. Dat is een enorme verspilling van grondstoffen. En reken dan ook nog eens de milieueffecten van het transport vanuit die Aziatische productielanden naar Europa.

Hij wilde een fiets ontwikkelen die past in de circulaire economie. In eerste instantie wilde hij daar gebruikte rijwielen voor gebruiken. Dat bleek toch niet handig in de praktijk. Daarop ontstond het idee om kunststof te gaan gebruiken. Plastics kun je namelijk met relatief weinig energie recyclen. En als je ook nog eens statiegeld vraagt, dan weet je zeker dat de fiets ook weer terugkomt. Want niemand gooit zomaar 100 euro weg.

Bestaan er al meer van dit soort fietsen?

Eigenlijk zijn zij met hun fiets van kunststof uniek. Er zijn wel meer conceptfietsen en prototypes gebouwd. Maar er is nooit een fiets geweest van kunststof die je echt kon kopen. Het is namelijk nogal lastig om zoiets te produceren. Je krijgt te maken met allerlei veiligheidsaspecten. Het moet wel allemaal heel stevig zijn, zonder dat het ook weer te zwaar wordt.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!