EuroMouldings maakt oude jerrycans en verpakkingen herbruikbaar

Publicatie: 4 aug 2021 | Update: 19 jun 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Als je vijf liter ruitenwisservloeistof bij de benzinepomp koopt, is de kans groot dat de jerrycan gemaakt is bij Euro Mouldings in Nijverdal. En de kans is ook groot dat tien procent van die verpakking van gerecyclede plastics is gemaakt. EuroMouldings loopt sinds 2019 met hergebruik voorop in deze markt. Het productieproces wordt er niet per definitie goedkoper van. Maar door belastingmaatregelen die eraan zitten te komen, gaat er wel degelijk een prijsverschil ontstaan.

In het voordeel van EuroMouldings. Zusterbedrijf SenS Interclean levert de gerecyclede grondstoffen. Daar zijn ze koploper in reinigen van verpakkingen, maar daar waar dat niet meer kan maken ze er nieuwe grondstof van. EuroMouldings maakt flessen en jerrycans waar vaak smeermiddelen, zepen, chemicaliën, maar ook bijvoorbeeld limonadesiroop in terecht komt. De fabriek in Nijverdal, waar 150 mensen werken, blaast 24/7 plastic flessen vanaf een halve liter tot jerrycans van dertig liter inhoud. De grondstof daarvoor is HDPE, ofwel polyethyleen, een hoogwaardige kunststof met eigenschappen die goed passen bij de flexibiliteit die je van dergelijke verpakkingen verwacht, met eigenschappen ook die goed overweg kunnen met wat je er in stopt. EuroMouldings heeft per jaar tien miljoen kilo grondstof nodig.

De eerste tien procent

Het gerecyclede materiaal is niet altijd van precies dezelfde samenstelling. Het blazen van flessen is gevoelig voor vervuiling. Er hoeft maar een klein stukje metaal in de grondstof te zitten om een storing te veroorzaken. Als je vervuiling in de spuitkop hebt, ligt de productie even stil en moet er een operator ingrijpen. Of dat er gaten in flessen vallen, die je dan weer opnieuw moet herverwerken. Die meerkosten heffen voor een deel de minderkosten van hergebruikte grondstoffen op.

Ieder jaar tien procent meer

Ook Europa werkt aan ecologische voorwaarden. Daar moet je aan voldoen als je een eco-label wilt voeren. Als verkoper van producten gemaakt van polyethyleen is EuroMouldings ook gewoon blij dat we deze weg zijn ingeslagen! In 2030 willen ze op minimaal vijftig procent circulariteit zitten. Twintig jaar later op honderd procent. Intussen schuiven afnemers al een beetje op. Soms is het een probleem dat ze niet mooi wit of andere specifieke kleuren kunnen leveren, dat lukt niet bij hergebruik. Anderen bedenken inmiddels etiketten die de hele verpakking bedekken. Of er wordt gekozen voor kleuren die wél kunnen. EuroMouldings heeft een grote klant in Duitsland die al volledig gerecyclede flessen levert aan de Kaufland (Lidl) in nieuw ontwikkelde kleuren.

Reconditioneren met SenS Interclean

De Cleaning Group is in Nederland koploper in het zo milieuverantwoord mogelijk reinigen van verpakkingen. Dit gebeurt op een dusdanig hoogwaardige manier dat de oude verpakking weer als nieuw ingezet kan worden. Reconditioneren heet dat. Wat meer is dan recyclen. Reinigen is milieutechnisch gezien energie gunstiger dan het vermalen van oude verpakkingen maar steeds meer klanten stappen over naar enkel nieuwe verpakkingen, waardoor er wel wat met de oude verpakkingen moet gebeuren. Binnen de groep is er voor gekozen om dit materiaal te vermalen en daar hoogwaardig PE grondstof van te maken.

Specialistisch reinigen

Het specialistische kennis van reinigen van verpakkingen leidt naar hergebruik. Maar niet alle verpakkingen kun je hergebruiken. Ook dan is hoogwaardige reiniging essentieel. Die oude verpakkingen zijn immers vervuild van de voorgaande producten die er in hebben gezeten. Oppervlakkig reinigen is niet voldoende. Plastic an sich is namelijk best poreus. Producten trekken in de wand, dus kunnen geur en restanten in het plastic achterblijven. Als je deze dan weer gaat omsmelten naar nieuwe cans dan kunnen er dus geur en kwalijke dampen vrij komen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!