Gerecycledeflessen.nl leverancier van gerecyclede kunststof flessen

Publicatie: 23 mrt 2017 | Update: 4 feb 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Gerecycleflessen.nl is leverancier van kunststof flessen die we zowel in grote aantallen (HD Packaging) als in kleinere aantallen (plasticflessen.nl) verkopen aan MKB-bedrijven.

Je staat er niet bij stil, maar kunststof is echt een heel bijzonder materiaal. En in de toekomst kan het steeds duurzamer worden. Welke kunststoffen zijn er eigenlijk? En hoe zit dat met bioplastics? Hoe gaat het recyclingsproces in z’n werk, wat kun je doen tijdens het ontwerpproces om jouw verpakking zo recyclebaar-vriendelijk te maken, en wat mag er wel en niet in de plastic-afvalbak.

Zij denken dat een groene toekomst bij zichzelf begint en dat zij de mogelijkheden hebben om de wereld net een stukje beter te maken. Samen met andere bedrijven en met consumenten zitten ze in een kunststofketen. Zij geloven dat dit het moment is dat de gehele keten klaar is om over te stappen op gerecycled kunststof.

Onze groene verantwoordelijkheid

Voor hun betekent dit: gerecyclede kunststof flessen beschikbaar maken voor elk bedrijf, klein en groot. Deze flessen hebben 100 procent dezelfde kwaliteit als flessen van nieuw kunststof en zijn uitermate geschikt om steeds opnieuw te recyclen. Hun doel is dat gerecycled materiaal in de toekomst de standaard wordt en het normaal wordt gevonden om hergebruikt materiaal te verkiezen boven nieuw kunststof. In hun ogen de meest logische keuze voor een duurzame wereld!

Nadat afval al door de consument is gescheiden, gaat het naar de afvalscheidingsfabriek waar het scheiden verder gaat. Voor kunststof betekent dat dat de folies grofweg van de dikkere verpakkingen worden gescheiden en het PET van het PE (HDPE en LDPE) en PP. De dikkere plastics gaan naar speciale fabrieken om verder gerecycled te worden. Wat er daarna mee gebeurt? Hieronder is PE als voorbeeld genomen:

Een totaal circulair systeem van kunststof flessen met recyclefabrieken die 100 procent draaien op groene energie. Dat is hun droom! Zo kan kunststof keer op keer worden gebruikt zonder kwaliteit te verliezen, en blijven producten goed beschermd. Dit is het moment om te gaan voor de nieuwe, duurzame standaard: gerecyclede kunststof flessen!

Het gescheiden kunststof wordt verkleind tot stukjes van 5 tot 10 cm (“shred”). Een magneet haalt eventuele metalen eruit en met behulp van water wordt het steen en glas uitgescheiden. Maalmolens malen de shred nog fijner tot “flakes” van maximaal 1 cm x 1cm. Het resultaat wordt koud gewassen, gedroogd, warm gewassen en koud nagewassen. Door middel van lucht worden de overgebleven folies-resten eruit gehaald en met behulp van camera’s wordt het donkere van het lichte kunststof gescheiden. De fijngemalen flakes worden gemengd tot een homogeen geheel waaraan “peper en zout” (zoals bijvoorbeeld kleurstoffen) worden toegevoegd. De flakes worden gesmolten en gefiltreerd om verontreinigingen te verwijderen waarna de smelt in een soort gehaktmolen tot korreltjes wordt gehakt. Het granulaat wordt gezeefd om de grove van de fijne korreltjes te scheiden en deze natuurlijk weer te recyclen.

Het uiteindelijke resultaat: een gerecyclede grondstof met vergelijkbare eigenschappen als nieuwe kunststof om opnieuw in te zetten in de kunststofketen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!