Gas maken uit plastic afval

Publicatie: 13 mei 2020 | Update: 12 mei 2023
Status: Willen starten

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Onrecyclebaar restplastic kan nuttig worden dankzij een nieuwe machine van het bedrijf S4 GroNext. Deze machine maakt korrels van het plastic die vervolgens gebruikt kunnen worden om verschillende gassen te maken.

De machine komt in de Eemshaven in Groningen en zal de omliggende chemiebedrijven bedienen. De fabriek verhakseld eerst het restmateriaal (voornamelijk verpakkingen waar geen nieuw plastic van gemaakt wordt) en maakt er granulaat van. Dit granulaat wordt vervolgens op hoge temperatuur vergast en zo omgevormd tot een ‘drager’, een materiaal dat gebruikt kan worden in de chemie om bijvoorbeeld waterstof, methaan of een andere brandstof te maken. De Eemshaven heeft verschillende chemische bedrijven die dit soort stoffen nuttig kunnen gebruiken.

Subsidie van provincie

De techniek achter deze plasticfabriek bestaat al langer, maar de installatie bij de Eemshaven wordt de eerste op commerciële schaal. In 2022 moet de fabriek af zijn, waarna er een testperiode aanbreekt. Daarna weten ze of het idee kostentechnisch werkt, vertelt Peter Teerlink van S4 GroNext. Om daarbij te helpen geeft de provincie Groningen een flinke subsidie van €2,8 mln. S4 GroNext vormt een belangrijke nieuwe schakel in de steeds sterker wordende keten van circulair werkende bedrijven in hun havengebied, vertelt gedeputeerde IJzebrand Rijzebol in het persbericht.

De fabriek is volgens Teerlink circulair: afval wordt omgezet in nuttige grondstoffen. Daarvoor is wel veel warmte nodig, maar die komt deels van het materiaal dat de fabriek maakt. Dit is sowieso beter dan plastic dat op een vuilstort ligt of zonder extra doel wordt verbrand. In de toekomst kunnen ook andere reststromen in een soortgelijke fabriek nuttig gemaakt worden. Voorwaarde is wel dat het afval schoon is, en geen materialen bevat die niet vergast kunnen worden.

Energiesysteem

Naast de plasticfabriek krijgt de Eemshaven ook een energie-managementsysteem van S4. Dat systeem bestaat al langer en wordt halverwege 2021 geïnstalleerd. Daarmee kan het lokale energienet in balans gehouden worden en kan overtollige duurzame stroom tijdelijk worden opgeslagen tot bedrijven er iets mee kunnen. De plasticfabriek zal ook onderdeel worden van dat energiesysteem; de geproduceerde dragers kunnen ook gebruikt worden om elektriciteit op te wekken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!