Plastic Recycling Amsterdam

Publicatie: 19 dec 2018 | Update: 25 apr 2023
Status: Willen starten

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

In de nieuwe fabriek van Plastic Recycling Amsterdam (PRA) wordt ingezameld plastic gewassen, versnipperd en daarna door een magnetisch bad geleid. In dit bad worden de verschillende soorten plastic gescheiden, omdat ze een verschillend gewicht hebben. Het gesorteerde plastic wordt vervolgens opgewerkt tot nieuw verpakkingsmateriaal. Volgens ontwikkelaar Umincorp wordt met de nieuwe techniek 90 procent CO2 bespaard. Daarnaast gaan de kosten met 75 procent omlaag.

Plastic recycling hub

De nieuwe fabriek is modulair en krijgt in eerste instantie een capaciteit van 17.000 ton plastic. Dat voor Amsterdam gekozen is, is niet vreemd, stelt Jaap Vandehoek, CEO van Umincorp. De Amsterdamse haven is door de al aanwezige grootschalige inzameling van plastics en de groei van de Metropoolregio Amsterdam in de komende jaren, de ideale plek voor PRA om zich te vestigen.

Toepassingen

In de Amsterdamse haven wordt meer aan plastic recycling gedaan. Zo bouwt het bedrijf Bin2Barrel een fabriek waar niet-recyclebaar plastic omgezet wordt in duurzame brandstof. Deze ‘plastic-to-fuel’ fabriek bespaart jaarlijks 57.000 ton CO2. Met de bouw van de nieuwe fabriek wordt de plastic recycling in Amsterdam verder uitgebreid.

Port of Amsterdam is bijzonder trots op de vestiging van PRA. Recyclebare plastics worden met de innovatieve MDS-technologie door PRA omgezet in grondstoffen voor nieuwe plastics, niet-recyclebare plastics worden door Integrated Green Energy Solutions Amsterdam, dat ook in hun haven is gevestigd, omgezet in transportbrandstof”, stelt Roon van Maanen, Director Circular & Renewable Industry bij Port of Amsterdam.

Zeeschepen die de haven aandoen, kunnen hun plastic afval gratis afleveren bij een aantal afvalverwerkers. Zij recyclen het afval vervolgens.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!