Precious Plastic zet plastic om tot nieuw product

Publicatie: 23 okt 2013 | Update: 16 mrt 2023
Status: Zijn gestart

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Machines waarmee iedereen thuis plastic kan recyclen. Dave Hakkens noemt het Precious Plastic en studeerde er in 2013 cum laude mee af aan de Design Academy Eindhoven.

Precious Plastic is ook te zien tijdens de Dutch Design Week (DDW). Dave’s werkplaats is in het oude postkantoor van Helmond. De Precious Plastic machine brengt plastic terug tot een grondstof waarmee je zelf eenvoudig een nieuw product kunt maken, zoals een vaas of een schaal. Of je kunt de grondstof gebruiken om 3D te printen. Dave wil met het project iets doen aan het afvalprobleem van plastic. Op dit moment liggen miljarden kilo’s plastic op de bodem van de oceaan. Plastic dat door vissen wordt gegeten, de omgeving vervuilt en uiteindelijk terugkomt op je bord.

Open source

Dave wil dat iedereen zijn eigen recycle-machine zou kunnen bouwen. Dus zette hij alle informatie online. Alles open source; je hoeft de instructies in principe alleen maar te downloaden en je kunt aan de slag. Maar zo simpel bleek het niet te zijn. Mensen hebben meer uitleg en context nodig voordat ze het oppikken. Er zijn enthousiastelingen die het project wel steunen, maar waarvoor de drempel te hoog is om zelf een machine te bouwen. En andersom is er een groep die hem wel kan bouwen, maar zelf de middelen niet had. Precious Plastic heeft daarom langzaam een online community gemaakt waar al deze mensen elkaar weten te vinden en tips kunnen uitwisselen. Wereldwijd hebben inmiddels zo’n honderd mensen een Precious Plastic machine gebouwd.

Zelf maken

Het zelf maken hangt af van hoe handig je bent, maar je kunt hem in een paar dagen bouwen. Heel veel onderdelen kun je op de schroot vinden. Precious Plastic denkt dat je in het totaal 100 à 200 euro kwijt bent aan materiaal. Toch blijft de drempel voor sommigen te hoog. Ze willen in de volgende versie een starterskit maken, waarmee je gelijk aan de slag kunt. Dave zegt verder dat de drempel in het begin hoog was, pas later zijn er mensen bijgekomen. Hij heeft op een gegeven moment  een prijs van 10.000 euro gewonnen in Eindhoven. Hierna heeft hij toen een oproep gedaan: je mag die 10.000 euro hebben als je de machine voor hem kunt bouwen. Toen reageerde een Kees uit Zeeland. Een oudere man, werkeloos, maar een echte machinebouwer. Hij heeft hem erg geholpen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!