Rijden op brandstof van gerecycled plastic

Publicatie: 22 jul 2021 | Update: 25 jun 2023
Status: (Inter)nationaal

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Wetenschappers aan de universiteit van Swansea in Wales hebben een nieuwe manier gevonden om brandstof te maken van afgedankt plastic. Het experiment waarmee ze het afval omgezet hebben in waterstof leverde positieve resultaten op.

Dat waterstof de potentie heeft om de brandstof van de toekomst te worden, is geen nieuws. Sterker nog, er zijn al auto’s die hierop rijden. Nu duidelijk is geworden dat je deze brandstof ook nog eens uit afgedankt plastic kan halen, zal de populariteit alleen maar toenemen.

Door een scheikundig proces brandstof maken

Een scheikundige aan de universiteit van Swansea, legt uit hoe zij door middel van een scheikundig proces met een materiaal dat licht absorbeert en zonlicht uiteindelijk waterstof maken.

Het proces werkt voor elk stukje plastic, zonder dat het schoon hoeft te zijn. Zelfs als er voedsel of een beetje vet uit een margarinekuipje in zit, stopt dat de reactie niet. Het maakt het juist beter. Hierdoor kan het winnen van brandstof volgens de onderzoeker een stuk goedkoper zijn dan het recyclen van plastic.

Waterstof van medisch plastic

Ook denken de onderzoekers aan de mogelijke toepasbaarheid in de pandemie. Mondkapjes, plastic schorten en brillen zijn allemaal om te zetten in brandstof. Hoewel dit een goede oplossing lijkt voor zowel het brandstof- als plasticprobleem, moeten de onderzoekers nog bepalen of er ziekteverwekkers (zoals virusdeeltjes) dood gaan in het proces.

Maar ook buiten het medisch afval om is het wellicht een oplossing die miljarden tonnen niet herbruikbare plastics op kan ruimen. Dit omdat het volgens Kuehnel goedkoop en makkelijk in te voeren is. Zelfs in ontwikkelingslanden zonder goede recyclinginfrastructuur en verbrandfaciliteiten is het makkelijk toepasbaar.

Rijdend plastic opruimen

De regering van Wales heeft veel vertrouwen in het brandstof-project en het steunt met 47.000 pond (zo’n 54.000 euro) aan subsidie. Hoewel er nog veel onderzoek gedaan moet worden, is er een kans dat ze in de toekomst rijden op waterstof gewonnen uit plastic.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!