Teknow Systems gebruikt depolymerisatie, pyrolyse waarbij kunststoffen worden verbrand en de reststromen weer worden gebruikt.

Zulke fabrieken staan er al in India, vertelt Nilish Inamder van Patpert Teknow Systems. “Sommige verwerken zo’n 20.000 kilo plastic per dag. Maar in de Europese Unie is de regelgeving veel strenger om dit op grote schaal toe te passen”, legt hij uit. In de pyrolyseproeftuin in Moerdijk werken ze aan verschillende onderzoeken om aan te tonen dat de techniek klaar is voor de markt. Welke mix van plastic is het meest geschikt? Kun je de olie die overblijft ook gebruiken als brandstof in verbrandingsmotoren? En is er markt voor de restproducten? Laurens Trebes, projectmanager van Patpert Teknow Systems: “We zijn hier al tien jaar mee bezig, mensen geloofden eerst niet dat het mogelijk was. Daarom is het zo goed dat hier nu een pilotplant staat, dan zien ze het met eigen ogen.” Trebes wordt weggeroepen, hij wisselt gegevens uit met Simon van der Heijden van Heathland uit Utrecht, die wil zien hoe het systeem van Patpert werkt en hoe de samenstelling van de verwerkte materialen is. “Wij werken aan een techniek om van bijvoorbeeld caravanruiten weer caravanruiten te maken. Ik wil beide technieken met elkaar vergelijken”, vertelt van der Heijden.

Teknow Systems BV van Laurens Trebes heeft in de Pyrolyseproeftuin een pilot opstelling met een proces dat is gericht end-of-life plasticstromen afkomstig uit o.a. sorteerlijnen van zowel huishoudelijk als bedrijfsafval. Paul de Wild: ‘Ze hebben een intelligent in elkaar gestoken technologie, waarmee ze plastic residustromen in situ kunnen omzetten tot een bruikbare grondstof, waarmee weer maagdelijke kunststoffen en alternatieve brandstoffen worden geproduceerd. Dat is een megagrote markt met een toenemende waarde, kijk maar naar de huidige prijzen van o.a. diesel en scheepsbrandstoffen. Vele partijen hebben al interesse in de technologie en eindproducten getoond.’

Ingezonden door

Gerelateerd

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.