Veolia Polymers plastic recycling

Publicatie: 31 okt 2019 | Update: 3 mei 2023
Status: Breiden uit

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Veolia Polymers verwerkt jaarlijks 50.000 ton plastic uit consumentenafval tot nieuwe grondstof. In hun fabriek in het Twentse Vroomshoop wordt dit kunststofrecyclaat onder andere gebruikt in de meubelindustrie.

Kunststofrecyclaat zijn plastic korrels gemaakt van plastic afval die geschikt zijn voor het maken van nieuwe producten, zoals tuinmeubels, verpakkingen en auto-onderdelen. Het is een onmisbare grondstof. Het is ondenkbaar dat ze weer terug zouden gaan naar glazen flessen, of dat auto’s weer twee keer zo zwaar zouden worden. Dat is niet haalbaar.

Duurzaam tegen welke prijs?

De focus is bij veel bedrijven slechts gericht op financieel gewin en niet op duurzaam zijn. Gerecycled plastic wordt categorisch afgewezen als het niet goedkoper is, de overheid zou daar iets aan kunnen doen. Veolia verwerkt nu jaarlijks 50.000 ton plastic, dat lijkt veel, maar de wereldwijde behoefte naar plastic is 260 miljoen ton per jaar. In 2016 werd in Europa 31 procent van het consumentenafval gerecycled, 42 procent verbrand in energiecentrales, en 27 procent belandde op de stortplaats.

Imagoproblemen

Veel bedrijven willen nog steeds geen gerecycled plastic gebruiken. De bedrijven die het wel gebruiken, zoals producenten van tuinmeubels, communiceren dat meestal niet eens. Het probleem ligt vaak bij de tussenhandel, de winkelketens. Wanneer die weten dat het recyclaat is, willen ze minder betalen voor bijvoorbeeld tuinmeubelen en blijft er voor de producent nog minder over. Klanten willen het granulaat alleen kopen als het twintig of dertig procent goedkoper is dan virgin plastic. Het geryclede plastic moet hetzelfde kunnen als virgin, maar willen daar niet voor betalen.

Bijna net zo goed

De kwaliteit van gerecycled plastic is bijna net zo goed als nieuw materiaal. Voor klanten lijkt dat kleine verschil in kwaliteit belangrijker dan duurzaam werken. Hergebruik van plastic staat door deze weerstand nog in de kinderschoenen. Verfemmers gemaakt van virgin plastic worden na eenmalig gebruikt weggegooid worden als chemisch afval. Alle emmers zouden vanaf morgen van recyclaat gemaakt kunnen worden.  De CO2-uitstoot die ze daarmee kunnen besparen is enorm. Ook consumentenafval dat op mechanische wijze wordt gerecycled mag je op dit moment niet voor voedselverpakkingen of medicijnen gebruiken.

De toekomst

Hopelijk is er straks geen virgin plastic meer van olie. De kraan moet dicht en circulair worden lijkt de enige oplossing. Chemieconcerns investeren momenteel fors in chemische recycling, waarbij het afval tot op moleculair niveau wordt gerecycled. Dat kost nu meer energie, maar het is aanzienlijk schoner dan de olie-industrie. Voedsel en medicijnen mogen wel in chemisch gerecycled plastic worden verpakt. Veolia verwacht dat chemische recycling binnen enkele decennia efficiënter, en dus goedkoper wordt, en dat zij het in de toekomst mogelijk ook zullen toepassen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!