Vynova komt met bio-PVC

Publicatie: 18 mrt 2020 | Update: 8 mei 2023
Status: Zijn gestart

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Vynova komt met een lijn ‘bio-attributed’ pvc. Het nieuwe pvc-gamma zal worden geproduceerd in de Nederlandse vestiging van Vynova in Beek en op de Franse site van Vynova in Mazingarbe.

Het nieuwe pvc-gamma wordt geproduceerd op basis van hernieuwbaar ethyleen. Dat is een grondstof die afkomstig is van gecertificeerde biomassa van de tweede generatie. Dit betekent dat de biomassa niet concurreert met de voedselketen. Dankzij de introductie van hernieuwbaar ethyleen zijn er aanzienlijk minder fossiele grondstoffen nodig dan bij het conventionele productieproces van pvc. Dit zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot met meer dan negentig procent, volgens onder andere een recente interne levenscyclusanalyse van Sabic die door derden is beoordeeld. Het hernieuwbaar ethyleen komt van de productielocatie van Sabic in Geleen.

Dezelfde eisen

Het bio-attributed pvc-gamma voldoet aan exact dezelfde strenge eisen inzake kwaliteit en materiaalspecificaties als Vynova’s conventioneel geproduceerde pvc, is geschikt voor zowel harde als zachte pvc-toepassingen in alle sectoren en omvat verschillende K-waarden. Klanten kunnen het nieuwe pvc met hun bestaande apparatuur en onder identieke procesomstandigheden verwerken. Met deze nieuwe generatie pvc komen ze tegemoet aan de toenemende vraag van klanten om een volgende stap te zetten naar een meer circulaire pvc-sector. Hun bio-attributed pvc-gamma zal hun klanten helpen om verder te innoveren en hun duurzaamheidsdoelstellingen te halen, zonder enige toegeving op het vlak van kwaliteit of prestaties, zegt Jonathan Stewart, vice president PVC Business Management bij Vynova.

Focus

De ontwikkeling van hun nieuwe bio-attributed pvc-gamma is nogmaals een bewijs van hun sterke focus op duurzaamheid in de pvc-waardeketen, zegt Vynova-president Stefan Sommer. In dat kader zijn ze ook een actief lid van VinylPlus, het vrijwillige programma voor duurzame ontwikkeling van de Europese pvc-sector, en ze zullen deze inspanningen voor een duurzamere pvc-industrie blijven ondersteunen.

Het hernieuwbaar ethyleen van Sabic maakt deel uit van het ‘Trucircle’-initiatief. Dat is Sabic’s portfolio van oplossingen voor recycling-gericht ontwerp, mechanisch gerecyclede producten, gecertificeerde circulaire producten uit grondstofrecycling van plastic afvalstromen, evenals gecertificeerde hernieuwbare producten op basis van biogebaseerde grondstoffen. Frederik Hoornaert, director European Cracker Business bij Sabic, benadrukt het belang van downstream-samenwerkingen zoals deze: Ze zijn blij dat ze hun samenwerking met Vynova kunnen uitbreiden naar hun hernieuwbare grondstoffen. Zo kunnen ze hun productaanbod ook verderop in de waardeketen aanbieden.

Massabalans-methode

Vynova werkte samen met Meo Carbon Solutions, een Duitse adviesgroep gespecialiseerd in duurzaamheid, en koos het ISCC PLUS- certificeringsschema voor de certificatie van het ‘bio-attributed’ pvc. Het bedrijf hanteert daarbij een massabalans-methode. ISCC is een internationaal duurzaamheidscertificeringsysteem dat alle duurzame grondstoffen omvat, inclusief circulaire en hernieuwbare materialen en biomassa uit landbouw en bosbouw. Het certificeringsschema vereist een strikte traceerbaarheid en wordt door onafhankelijke externe auditeurs gecontroleerd.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!