Sokkenfabrikant Vodde: duurzaam tot in de kleinste vezels

Publicatie: 9 nov 2021 | Update: 8 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

In het noorden van Tilburg, pal naast het TextielMuseum, vind je het kloppend hart van Vodde. Deze jonge sokkenfabrikant geeft oud textiel – vodden dus – een nieuw leven, door er allerlei soorten kwaliteitssokken van te maken. Oprichter Patrick Welp vertelt er gepassioneerd over.

Een flink gedeelte van het Vodde Socks Knitting Center wordt in beslag genomen door machines waarmee Vodde sokken produceert. Konen en kegels met garens in alle kleuren van de regenboog geven het atelier annex kantoor een vrolijk tintje. Aan de overzijde van de ruimte wachten stapels pas gefabriceerde sokken op hun tocht naar de voet van de eindgebruiker.

Dit idee kreeg midden in de pandemie handen en voeten. Corona had een enorme invloed op de sokkenbranche, bijna alles kwam tot stilstand. De sokken zijn honderd procent circulair. Ze worden gemaakt van restpartijen van verschillende partners, zoals La Poubelle, de Tilburgse kringloopwinkel waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Er wordt samen gewerkt met een bedrijf dat van oude ambulance- en politiekleding nieuwe producten maakt. Politiepolo’s worden verwerkt tot nieuwe sokken met het politielogo erin.

De sokken die in het Tilburgse atelier worden geboren gaan in doosjes van duurzaam graskarton naar consumenten die via de webshop bestellen. Hun feedback wordt gebruikt om de sokken verder te verfijnen. Het grote volume komt evenwel van B2B-klanten: partijen die grote aantallen afnemen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!