Volledig recyclebare matrassen ontwikkeld door Auping en DSM

Publicatie: 21 nov 2017 | Update: 2 apr 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Joint venture DSM-Niaga en matrassenfabrikant Auping gaan samen volledig recyclebare matrassen ontwikkelen. De circulaire matrassen worden binnen drie jaar op de markt verwacht.

Voor de ontwikkeling van het recyclebare matras wordt gebruikgemaakt van een technologie die DSM-Niaga al eerder voor tapijt heeft ontwikkeld. Die technologie maakt het mogelijk om tapijt uitsluitend uit polyester te maken, waardoor het materiaal keer op keer recyclebaar is. De toplaag is daarbij makkelijk te verwijderen met stoom. Dit in tegenstelling tot traditionele tapijten, die uit verschillende lagen materialen bestaan, die moeilijk van elkaar te scheiden zijn.

Volgens general manager van DSM-Niaga zorgt de samenwerking met Auping voor nieuwe toepassingen van de Niaga technologie in andere producten dan tapijt. Een vergelijkbare lijmtechnologie kan namelijk worden toegepast om lagen van een oud matras van elkaar te scheiden. Hierdoor is het makkelijker om de verschillende materialen tijdens het recycleproces terug te winnen en daarmee de kringloop voor matrasmateriaal te sluiten.

Duurzaamheid

De samenwerking past binnen de duurzame doelstellingen die beide bedrijven zich hebben gesteld. Het vinden van schaalbare oplossingen die bijdragen aan het wereldwijde afvalprobleem is hier een belangrijk onderdeel van. Ze investeren in duurzaamheid en streven ernaar om al hun bedrijfsprocessen, producten en diensten volgens een circulair model te structureren, zegt de director brand & product marketing bij Auping.

Gesloten kringloop

Auping heeft nu al een recyclesysteem waarbij klanten die een nieuwe matras kopen hun oude matras kunnen inleveren. Hierbij wordt 90 procent van de grondstoffen en materialen gerecycled tot bijvoorbeeld judomatten of banken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!