Afvalvrije school door VAnG

Publicatie: 1 okt 2015 | Update: 18 mrt 2023
Status: Breiden uit

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Een schoner milieu door minder afval, te beginnen op scholen. Dat wil de Stichting VAnG, die in 2014 in Soest is opgericht.

Stichting Van Afval naar Grondstof

Onze stichting staat schoolbesturen met raad en daad bij om een afvalvrije school te krijgen. Dit doen zij door het geven van educatie, een stappenplan en het faciliteren met hulpmiddelen zoals een grondstoffenunit. In 2019 hebben alle Soester basisscholen de intentieverklaring ondertekend om een afvalvrije school te worden. Wanneer een school daadwerkelijk afvalvrij is ontvangt deze een keurmerk. Een keurmeester gaat namens de Stichting VanG scholen de afspraken coördineren en controleren. De keurmeesterstaak wordt vervuld door vrijwilligers. Naast de Soester basisscholen ondersteunen zij ook basisscholen in een aantal gemeentes uit het Westland. Gemeenten die al met stichting VANG samenwerken zijn: Abblasserdam, Albrandswaard, Druten, Hoeksewaard, Kapelle, Maasluis, Nootdorp, Oud-Beijerland, Soest.

Streetmasters

Niet alleen scholieren worden aan het werk gezet. Ook ‘oudere jongeren’ gaan via Stichting VAnG aan de slag als Streetmaster. Het initiatief StreetMasters is omarmd door ouderenbond PCOB en de gemeente Soest. Tientallen Soesters houden hun buurt schoon en netjes en gaan ‘gewapend’ met een streetmaster (grijpstok), afvalzak en handschoenen op pad. Deze spullen worden door hun stichting gefaciliteerd. Gekleed in oranje hesjes met de tekst “Ik hou de buurt schoon, u ook?” zijn deze vrijwilligers gemakkelijk te herkennen. Het levert dagelijks enthousiaste reacties van buurtbewoners op.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!