Een schoner milieu door minder afval, te beginnen op scholen. Dat wil de Stichting VAnG, die in 2014 in Soest is opgericht.

Stichting Van Afval naar Grondstof

Onze stichting staat schoolbesturen met raad en daad bij om een afvalvrije school te krijgen. Dit doen wij door het geven van educatie, een stappenplan en het faciliteren met hulpmiddelen zoals een grondstoffenunit. In 2019 hebben alle Soester basisscholen de intentieverklaring ondertekend of een afvalvrije school te worden. Wanneer een school daadwerkelijk afvalvrij is ontvangt deze een keurmerk. Een keurmeester gaat namens de Stichting VanG scholen de afspraken coördineren en controleren. De keurmeesterstaak wordt vervuld door vrijwilligers. Naast de Soester basisscholen ondersteunen wij ook basisscholen in een aantal gemeentes uit het Westland. Gemeenten die al met stichting VANG samenwerken zijn: Abblasserdam, Albrandswaard, Druten, Hoeksewaard, Kapelle, Maasluis, Nootdorp, Oud-Beijerland, Soest.

Streetmasters

Niet alleen scholieren worden aan het werk gezet. Ook ‘oudere jongeren’ gaan via Stichting VAnG aan de slag als Streetmaster. Het initiatief StreetMasters is omarmd door ouderenbond PCOB en de gemeente Soest. Tientallen Soesters houden hun buurt schoon en netjes en gaan ‘gewapend’ met een streetmaster (grijpstok), afvalzak en handschoenen op pad. Deze spullen worden door onze stichting gefaciliteerd. Gekleed in oranje hesjes met de tekst “Ik hou de buurt schoon, u ook?” zijn deze vrijwilligers gemakkelijk te herkennen. Het levert dagelijks enthousiaste reacties van buurtbewoners op.

Ingezonden door

Gerelateerd