Apparaat
Recycling
Nederland
Apparaten
Alle afgedankte apparaten met een stekker of batterij en lampen.
Als consumenten en bedrijven afgedankte apparaten en lampen, ookwel e-waste genoemd gescheiden inleveren, dan wordt 84 procent van de grondstoffen teruggewonnen en nog eens 13 procent nuttig gebruikt voor energieopwekking. Dit komt neer op een nuttige toepassing van 97 procent.
Sociale economie
Naast de circulaire economie dragen we ook bij aan de sociale economie. Eerst worden apparaten gesorteerd en gedemonteerd door deels mensen actief die werken aan een terugkeer op de arbeidsmarkt. Ook bij de kringloopbedrijven vinden veel mensen emplooi die moeilijk meekomen in de reguliere arbeidsmarkt.
Verantwoorde logistiek
De vervoerders van de apparaten zijn gecertificeerd op niveau 4 van de CO2-prestatieladder en hebben of zijn bezig met het behalen van de Lean and Green Award.
Optimale recycling
Het ingezameld e-waste wordt gerecycled in Nederland, België en Duitsland.
- Verwerkers in Nederland zijn o.a. Coolrec, Holland Recycling, HKS Metals, Huiskes, A. Jansen Recycling, Sims Recycling Solutions en Weelec.
- Verwerkers in België zijn o.a. Indaver.
- Verwerkers in Duitsland zijn o.a. Enviprotect en Remondis.
Kosten
Producenten realiseren zich dat afval een belangrijke bron van grondstoffen is, maar die bron is niet gratis, net als in de natuurlijke bron. De kosten voor communicatie, inzameling/logistiek, verwerking en recycling bedragen circa 60 miljoen euro per jaar. Eventuele opbrengsten van de door recycling vrijgekomen materialen zijn afhankelijk van de volatiele prijzen van grondstoffen. Op basis van de afgelopen jaren bedroegen de opbrengsten jaarlijks circa 40 miljoen euro. Dat betekent dat de maatschappelijke kosten van e-waste recycling jaarlijks netto circa 20 miljoen euro bedragen. In 2016 moest netto 34 miljoen euro worden bijgepast door producenten, als gevolg van onder meer een daling van de materiaalprijzen.