Piepschuim

Piepschuim isoleert, beschermt en bouwt en is voor 100 procent te recyclen.

EPS, Expanded Poly Styrene afgekort tot EPS is een grondstof die met weinig toegevoegde energie weer voor 100 procent opnieuw kan worden gebruikt. Nu komt toch al 64% van alle rest-EPS van verpakkingen terug voor recycling. Zo recyclet de Nederlandse visindustrie al meer dan 90 procent van hun EPS-viskisten. Ook de EPS-plantentrays uit de tuinbouw gaan bijna voor 100% terug naar de recyclelaar. De Nederlandse huishoudens zijn jaarlijks goed voor circa 9.500 ton rest-EPS, vooral uit verpakkingen. Daarvan wordt momenteel een 6.000 ton hergebruikt. Het grootste deel van deze terugwinning komt voor rekening van de wit- en bruingoedketens die sinds enige jaren wettelijk de verplichting hebben emballage weer in te nemen. Een andere retourstroom van dit circuit gaat via de milieustraat van gemeenten. Die zamelen jaarlijks al een 450 ton in.

Hoe werkt het?

EPS wordt op twee manieren gerecycled: verschredderd of geperst.

  1. Bij shredderen wordt het materiaal vermalen tot op het niveau van de oorspronkelijke EPS-parels. Het leeuwendeel van de teruggewonnen EPS-parels vindt zijn weg in de isolatie van woningen.
  2. Het persen heeft als voordeel dat het EPS compact vervoerd kan worden als grondstof voor de productie van kunststof onderdelen.

Of ingezameld EPS vermalen of geperst wordt, hangt vooral af van de kringloop waarin het is toegepast. De visindustrie bijvoorbeeld gebruikt op grote schaal EPS-kisten voor het vervoer van verse vis. De kisten mogen in verband met de voedsel hygiëne maar éénmalig gebruikt worden voor voedsel. De Nederlandse visindustrie bereikt een recyclingsgraad van ruim 90 procent.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!