Organisch

Organisch afval is bron voor biobrandstoffen en compost.

Organisch afval ook wel Bio of GFT-afval staat voor groente-, fruit- en tuinafval en etensresten. Denk aan schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen en tuinafval als onkruid, bladeren en takken. Al het GFT-afval kan gerecycled worden tot nieuwe duurzame producten. Daarom is het belangrijk dat huishoudens al dit afval goed scheiden. In Nederland wordt nu circa 60 procent van het GFT-afval gescheiden.

Uit groente-, fruit- en tuinafval kan onder meer biobrandstof worden geproduceerd, waar in Nederland steeds meer vraag naar is. Nederland heeft ambitieuze doelen gesteld om steeds minder afhankelijk te zijn van vervuilende energiebronnen zoals steenkool, olie en gas. Biobrandstoffen zijn daarvoor een oplossing.

Ook kan het gft-afval worden benut voor het produceren van compost. Compost komt goed van pas voor het voeden van landbouwgronden, tuinen plantsoenen en stedelijk groen.

Hoe werkt het?

Het GFT-afval wordt in een vergister gedaan, waar het wordt vergist met behulp van bacteriën. Dit proces duurt ongeveer twee weken. Na twee weken is het GFT-afval verwerkt tot biogas en tot digestaat, wat verder wordt verwerkt tot compost. Het vergisten is nodig voor het maken van het biogas. Niet voor het composteren; dat kan ook zonder het GFT-afval te vergisten.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!