Glas

Verpakkingsglas is volledig recyclebaar maar wel relatief zwaar en makkelijk breekbaar als materiaal.

Glas kan eindeloos en voor 100 procent worden gerecycled. Het is een monomateriaal: om als verpakking te dienen wordt het niet gemengd met andere materialen. Daardoor leent het zich uitstekend om eindeloos in dezelfde verpakkingsketen opnieuw te gebruiken.

Er is een verschil tussen glas gemaakt voor verpakkingen, verpakkingsglas en glas gemaakt voor ruiten en ramen, vlakglas genoemd. Op deze pagina hebben we het over verpakkingsglas.

Waarom belangrijk?

Glasrecycling bespaart grondstoffen en energie. Het gebruik van oude glasscherven bij de productie van glas bespaart circa 25 procent energie. Glasscherven smelten namelijk bij een lagere temperatuur dan de grondstoffen voor nieuw glas (kwartszand, soda en kalk), waardoor er minder energie nodig is. Gelukkig wordt in Nederland al meer dan 80 procent van het verpakkingsglas gerecycled.

Hoe het werkt?

Wie zijn lege flessen en potjes in de glasbak gooit, doet aan glasrecycling. Glas scheiden is gemakkelijker dan ooit. Je mag de restjes in het glas laten zitten, de fles of pot uitspoelen hoeft niet. Ook de dop of deksel mag mee de glasbak in. Dat is hygiënischer in huis en gemakkelijker. Recyclingbedrijven kunnen deze vervuiling dankzij nieuwe technieken goed uit het glas sorteren.

Tussen glasbak en glasfabriek doorloopt het glas een uitgebreid traject bij het recyclingbedrijf. In Nederland is er één glasrecyclingbedrijf dat zich bezighoudt met het recyclen van Nederlands glas tot grondstof. Dit is Maltha Glasrecycling. Daar haalt men eerst handmatig de grootste stukken vervuiling eruit, vooral aardewerk en plastic. Metalen doppen worden met magneten verwijderd. Daarna verwijderen machines resterende vervuiling, zoals steen, porselein, kurken en etiketten. Als zo goed als alle vervuiling uit het glas is gehaald, worden de scherven circa acht weken opgeslagen. In die tijd verdwijnen resten van voeding en drank. En dan zijn de scherven gereed als grondstof voor de productie van nieuwe glazen verpakkingen.

Glasfabrieken smelten de scherven en maken er nieuwe flessen en potjes van. Vervolgens verpakken producenten er hun producten in, vooral levensmiddelen en dranken. En na verkoop in de supermarkt en gebruik door de consument begint de kringloop weer opnieuw.

Hoeveelheid

526.000.000 kg
per jaar in Nederland

Samenstelling

Zand 73%, Kalk 13%, Soda 8%, Dolomiet 4%, Aluinaarde 1%, Overig 1%

Recyclingpercentage

80 %

Gerelateerd

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!