Hout

Hout apart houden in de bouw of door huishoudens loont.

Houtafval komt onder andere vrij bij het bouwen, renoveren en slopen van gebouwen en bouwwerken. Het kan goed hergebruikt worden, bijvoorbeeld om meubels van te maken, voor de productie van spaanplaat, of voor het opwekken van duurzame energie door het hout te verbranden.

Hoe werkt het?

Bedrijven en particulieren kunnen hun houtafval het beste gescheiden inleveren. Daar worden diverse soorten hout apart ingezameld: ongeverfd en onbehandeld hout, geverfd, gelakt of verlijmd hout en verduurzaamd hout.

Afvalhout wordt dan onderverdeeld in drie categorieën: A, B, C hout.

  • A-hout: onbehandeld hout.
  • B-hout: geverfd, gelakt of verlijmd hout.
  • C-hout: geïmpregneerd hout.

Geïmpregneerd hout is hout dat behandeld is met stoffen waardoor de levensduur wordt verlengd.

Hout van A- en B-kwaliteit wordt gebruikt voor de spaanplaatproductie. Het hout wordt hierbij eerst gebroken in kleinere stukken en splinters. Andere voorwerpen die zich in het hout nog bevinden als metalen, glas en plastics worden er uit gehaald. Metalen voorwerpen als schroeven, spijkers en deurklinken worden met magneten verwijderd. Glas en plastics worden afgezeefd of verwijderd met behulp van windzifting.

Hout kan ook dienen als brandstof in energiecentrales. Hout kan op verschillende manieren worden ingezet in energiecentrales. In de meeste gevallen wordt het hout verkleind. Zowel A- als B-hout worden ingezet in de energiecentrales, maar er zijn dan verschillende regels van op toepassing die betrekking hebben op de rookgassen van de energiecentrale. In sommige gevallen wordt houtpoeder geperst tot houtkorrels, waardoor transport en overslag gemakkelijker gaat en minder overlast geeft. Een kleine, maar noemenswaardige richting is het verkolen tot houtskool voor de barbecue.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!