Luiers

Inzameling bij kinderdagverblijven en zorginstellingen werkt het best.

Het recyclen van luiers is technologisch al sinds jaar en dag mogelijk. Vooral logistiek en economisch gezien zijn er hordes te nemen. Maar de bereidheid voor luiers scheiden is groot en na een stop start de recycling nu weer op.

Alleen al in Nederland gooien we jaarlijks een miljard babyluiers weg. Men schat dat daar nog eenzelfde hoeveelheid bij komt door gebruik door ouderen en in zorginstellingen. Dit is een enorme afvalberg. Een berg die mogelijkheden biedt voor recycling: het plastic van de luiers kan worden gebruikt in nieuwe producten en het organische materiaal kan worden vergist om zo energie te winnen.

Hoe werkt het?

De luiers zijn kort samengevat te recyclen in een vat onder hoge temperatuur en hoge druk. Hierdoor worden de plastics van de oorspronkelijke luier en het organische materiaal van elkaar gescheiden.

Van een vat vol met vieze luiers is biogas te maken door het te koken onder hoge druk en bij hoge temperatuur. Biogas kan uiteindelijk omgezet worden in warmte, maar daar is wel eerst een hoogthermisch proces voor nodig. Ook is de hoge temperatuur nodig om schadelijke medicijnresten en ziektekiemen te vernietigen. Met andere woorden: er moet eerst veel energie in voordat je er energie voor terug krijgt.

Om luiers logistiek slim in te zamelen, is een netwerk van kinderdagverblijven en zorginstellingen als centrale inzamelpunten nodig. Ten eerste kunnen kinderdagverblijven en zorginstellingen met een speciale luiercontainer hun eigen luierafval kwijt. Bovendien kunnen de locaties in samenwerking met de gemeente ingezet worden om huishoudens hun luierafval daar te laten brengen, dicht bij de burger in de buurt. In circa veertig gemeenten in Nederland is zo’n samenwerking al in de praktijk gebracht.

De kosten voor de investering in de recyclingtechnologie en energie zijn aanzienlijk. Daarnaast moeten gemeenten een infrastructuur met inzamelpunten opzetten. Dat is kostbaar, mede doordat de inzamelpunten met regelmaat geleegd moeten worden. Maar doordat de kosten van het verbranden van luierafval steeds verder stijgen, begint luierrecycling ook in geld te lonen.

Meer dan 25.000 

huishoudens, kinderdagverblijven en zorginstellingen hebben zich al aangemeld.

Zoals gezien bij

Hoeveelheid

1 miljard luiers
200 miljoen kg
per jaar in Nederland

Samenstelling

Fluff-pulp 27%, SAP 38%, Polyethyleen 29%, Lijm 4%, Elastiek 2%, Overig 1%

Recyclingpercentage

< 10 %

Hoe werkt het inzamelen?

Bekijk hier een succesvol voorbeeld hoe ouders, kinderdagverblijven en gemeenten met elkaar samen werken om de gescheiden inzameling van luiers mogelijk te maken.

Samen maken we het verschil!

Wie kan je verder helpen?

Matthijs de Ridder

Het dossier “Luiers” valt onder Matthijs de Ridder.
Neem contact op met Matthijs via luiers@recyclingnederland.nl.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!