Het recyclen van luiers is economisch, technologisch en logistiek mogelijk en de bereidheid van huishoudens is groot. In Nederland gooien we jaarlijks een miljard babyluiers weg. Men schat dat daar nog eenzelfde hoeveelheid bij komt door gebruik door ouderen en in zorginstellingen. Dit is een enorme afvalberg. Luiers inzamelen kan via een netwerk van kinderdagverblijven en zorginstellingen als centrale inzamelpunten. Ten eerste kunnen kinderdagverblijven en zorginstellingen met een speciale luiercontainer hun eigen luierafval kwijt. Zij kunnen deze slag al maken doordat zij zelf de regie hebben over hun bedrijfsafvalcontract. Bovendien kan het netwerk van locaties in samenwerking met de gemeente ingezet worden om huishoudens hun luierafval daar te laten brengen, zodat er vaste inzamelplekken zijn op adressen dicht bij de burger in de buurt. Op sommige plekken in Nederland is zo’n samenwerking al in de praktijk gebracht en steeds meer gemeenten tonen interesse hierin.

Er zijn ook bezwaren. In de eerste plaats is de energiebalans en daarmee de milieueffectiviteit van het recyclen van luiers negatief. Van een vat vol met vieze luiers is alleen biogas te maken door het minutenlang te koken onder hoge druk (40 bar) en bij hoge temperatuur (250 graden). Biogas kan uiteindelijk omgezet worden in warmte, maar daar is wel eerst een hoogthermisch proces voor nodig. Ook zal extra energie nodig zijn om schadelijke medicijnresten uit het incontinentiemateriaal te verwijderen. Met andere woorden: je stopt er heel veel energie in en je krijgt een heel klein beetje energie terug.

Het tweede bezwaar zijn de kosten, waar de burger uiteindelijk voor opdraait. Hiervoor is al aangegeven dat de energiekosten aanzienlijk zijn. Daarnaast moeten gemeenten een infrastructuur met ophaalpunten opzetten. Dat is kostbaar, mede doordat de wegbrengplekken met regelmaat geleegd en schoongemaakt moeten worden om stankoverlast te voorkomen. Bij plastic kost deze infrastructuur circa 100 miljoen euro en dat zal voor luiers niet minder zijn.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!