Matrassen

Een verwijderingsbijdrage kan de recycling verder bevorderen.

Elk jaar worden in Nederland ruim 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Deze afvalberg komt voor bijna twee derde in verbrandingsovens terecht. Dit betekent niet alleen een groot verlies van materiaal en een hoge CO₂-uitstoot, maar ook beschadiging van verbrandingsovens, omdat matrassen erg goed branden.

Een alternatief voor verbranding is het recyclen van matrassen door een matras naar het recyclingstation te brengen. Het materiaal van matrassen kan worden hergebruikt voor onder meer isolatiemateriaal, ondertapijt en judomatten. Daarnaast kunnen de stalen veren worden gebruikt voor nieuwe staalproductie. En ook textiel van de matrassen kan worden hergebruikt.

Hoe werkt het?

Een recyclebedrijf sorteert en ontleedt de matrassen. Daarbij komen onder meer PU-schuim, latex en traagschuim vrij, afhankelijk van het soort matras. Het vrijgekomen materiaal wordt geperst in balen en hergebruikt als grondstof voor verschillende producten.

Om het recyclen van matrassen verder te bevorderen, moet recycling net zo eenvoudig worden als het aan de straat zetten van een matras. Dat kan door de inzameling van matrassen te verbeteren. Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat de invoering van een verwijderingsbijdrage kansrijk is, omdat de consument hiervoor openstaat en de kosten hiermee worden gedekt. Dit is een verplichte bijdrage aan de producent voor het ophalen en recyclen van het matras; een bijdrage die wordt verwerkt in de aankoopprijs

Feiten en cijfers

• Recycling van matrassen levert een CO₂-reductie van 185.000 ton per jaar op.
• Bijna de helft van de consumenten is bereid voor matrasrecycling 10 euro of meer te betalen.

Hoeveelheid

1.500.000 matrassen
50.000.000 kg
per jaar in Nederland

Samenstelling

Polyetherschuim, Polyurethaanschuim, Staal, Katoen

Recyclingpercentage

35 %

Wat gebeurt er?

Ledengedeelte

Wil je je verdiepen op het onderwerp Matrassen? Krijg dan toegang tot de volledige informatie in het gedeelte hieronder.

Lid worden Inloggen
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.