Matrassen

Het hoge volume aan metaal, schuim en textiel maakt het matras tot een prima recyclingkandidaat. Het grootste obstakel was een gebrek aan recyclingcapaciteit. Maar door investeringen en een vewijderingsbijdrage is dat probleem inmiddels verdwenen.

Elk jaar worden in Nederland ruim 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Deze afvalberg kwam tot 2016 voornamelijk in verbrandingsovens terecht. Dit betekent niet alleen een groot verlies van materiaal en een hoge CO₂-uitstoot, maar ook beschadiging van verbrandingsovens, omdat matrassen erg goed branden.

Een alternatief voor verbranding is het recyclen van matrassen door een matras naar het recyclingstation te brengen. Het materiaal van matrassen kan worden hergebruikt voor onder meer isolatiemateriaal, ondertapijt en judomatten. Daarnaast kunnen de stalen veren worden gebruikt voor nieuwe staalproductie. En ook textiel van de matrassen kan worden hergebruikt.

 

Hoe werkt het?

Een recyclebedrijf sorteert en ontleedt de matrassen. Daarbij komen onder meer PU-schuim, latex en traagschuim vrij, afhankelijk van het soort matras. Het vrijgekomen materiaal wordt geperst in balen en hergebruikt als grondstof voor verschillende producten.

 

Producenten

In 2021 is producentenverantwoordelijkheid is een feit, gemeenten krijgen alle kosten voor opslag en transport op termijn vergoed. En sinds 2021 geldt een verbod op de afvoer van matrassen naar afvalverbrandingsinstallaties. IKEA heeft geïnvesteerd in voldoende recycling fabrieken. Dus de grootschalige recycling van matrassen is gestart.

Matrassenproducenten Auping, BeterBed, Hilding Anders, IKEA en Swiss Sense hebben in 2021 een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’ in stelling gebracht. De vijf bedrijven, goed voor 80 procent van de matrassenmarkt, vroegen een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) aan bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Als deze wordt toegekend dan betaalt de volledige markt van zo’n 200 fabrikanten en importeurs verplicht mee aan een inzamel- en recyclingsysteem.

De uitvoeringvan de  producentenverantwoordelijkheid is in handen van de hiervoor opgerichte Stichting Matras Recycling Nederland, die ernaar streeft driekwart van het jaarlijks aantal aangeboden matrassen in 2028 te recyclen.

Gemeenten vormen met hun milieustraten vormen een essentiële schakel. De kosten voor opslag en transport van ingezamelde matrassen krijgen ze vergoed. Deze vergoeding loopt jaarlijks op met 12,5 procent. Zo moet de rekening in 2028 volledig bij de producenten komen te liggen.

Om het doel van 75 procent matrasrecycling te halen, zijn de inspanningen in eerste instantie gericht op schone en droog ingezamelde matrassen. Alleen die zijn geschikt voor recycling.

In de grote steden worden nauwelijks schone en droge matrassen ingezameld. Oude matrassen belanden vaak op straat, waar ze nat en vervuild raken. Deze categorie kan dus niet gerecycled worden.

Feiten en cijfers

• Recycling van matrassen levert een CO₂-reductie van 185.000 ton per jaar op.
• Bijna de helft van de consumenten is bereid voor matrasrecycling 10 euro of meer te betalen.

Hoeveelheid

1.500.000 matrassen
50.000.000 kg
per jaar in Nederland

Samenstelling

Polyetherschuim, Polyurethaanschuim, Staal, Katoen

Recyclingpercentage

35 %

Doel 2028: 75%

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!