Papierkarton

Papiervezels zijn zeven keer herbruikbaar.

Nederland is een koploper in recycling van papier en karton: maar liefst 86 procent wordt hergebruikt. Papierrecycling betekent duurzaamheid. Het voorkomt afval en vermindert gebruik van hout. Papier en karton bestaan uit vezels die gemiddeld zeven keer opnieuw te gebruiken zijn. Voor nieuwe papieren en kartonnen producten is oudpapier de belangrijkste grondstof.

Hoe het werkt

Recycling gebeurt door een oudpapieronderneming en papierfabriek. Voor de diverse soorten nieuw papier en karton, zoals krantenpapier, toiletpapier, golfkarton en vouwkarton, zijn verschillende soorten oudpapier nodig. Ingezameld gekleurd papier en karton krijgen een andere toepassing dan wit, bedrukt of beschreven kantoorafval.

Nadat het oudpapier en oud karton zijn ingezameld, gereinigd en gesorteerd, maakt de oudpapieronderneming er grote balen van. Deze gaan naar de papierfabriek, die het oudpapier oplost in water. De papiervezels komen los van elkaar en er ontstaat papierpulp. Vervuiling in het oudpapier, zoals nietjes, paperclips, plakband of stukjes plastic worden met verschillende zeeftechnieken uit de pulp gehaald. Als het voor het eindproduct nodig is, wordt ook de drukinkt verwijderd. De vezelpulp kan vervolgens wit worden gemaakt met zuurstof, gebleekt met waterstofperoxide of ozon. Daarna is de pulp klaar voor de papierproductie.

Sommige papier- en kartonsoorten zijn niet geschikt voor hergebruik. Dit geldt bijvoorbeeld voor toiletpapier, tissues, behang en waardepapier. 100 procent recyclen is dus in dit geval niet mogelijk.

Gerelateerd

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!