Papier
Recycling
Nederland
Papierkarton
Papier en karton bestaan uit vezels die gemiddeld zeven keer opnieuw te gebruiken zijn. Voor nieuwe papieren en kartonnen producten is oudpapier de belangrijkste grondstof.
Nederland is een koploper in recycling van papier en karton: maar liefst 89% wordt hergebruikt. Papierrecycling betekent duurzaamheid. Het voorkomt afval en vermindert gebruik van hout.
Hoe het werkt
Recycling gebeurt door een oudpapieronderneming en papierfabriek. Voor de diverse soorten nieuw papier en karton, zoals krantenpapier, toiletpapier, golfkarton en vouwkarton, zijn verschillende soorten oudpapier nodig. Ingezameld gekleurd papier en karton krijgen een andere toepassing dan wit, bedrukt of beschreven kantoorafval.
Nadat het oudpapier en oud karton zijn ingezameld, gereinigd en gesorteerd, maakt de oudpapieronderneming er grote balen van. Deze gaan naar de papierfabriek, die het oudpapier oplost in water. De papiervezels komen los van elkaar en er ontstaat papierpulp. Vervuiling in het oudpapier, zoals nietjes, paperclips, plakband of stukjes plastic worden met verschillende zeeftechnieken uit de pulp gehaald. Als het voor het eindproduct nodig is, wordt ook de drukinkt verwijderd. De vezelpulp kan vervolgens wit worden gemaakt met zuurstof, gebleekt met waterstofperoxide of ozon. Daarna is de pulp klaar voor de papierproductie.
Sommige papier- en kartonsoorten zijn niet geschikt voor hergebruik. Dit geldt bijvoorbeeld voor toiletpapier, tissues, behang en waardepapier. 100 procent recyclen is dus in dit geval niet mogelijk.
Stichting Papier Recycling Nederland
Stichting Papier Recycling Nederland (PRN) houdt de recyclingpercentages bij. De stichting publiceert jaarlijks de cijfers van de recycling van niet-verpakkingstoepassingen van papier en karton, zoals kranten, tijdschriften, boeken, folders, schriften, printerpapier, sanitair papier etc. In 2020 werd daarvan in totaal 1.007.000 ton op de markt gebracht. Daarvan werd 898.000 ton ingezameld en gerecycled.
Recyclingbijdrage
Bedrijven die Papier & karton op de markt brengen zijn wettelijk verplicht bij te dragen aan recycling. Eerste ontvangers van papier en karton, niet zijnde verpakkingen, zijn verplicht de recyclingbeheersbijdrage te betalen en door te berekenen aan hun afnemers. Bedrijven die hun papier in Nederland inkopen bij de papiergroothandel betalen de recyclingbeheersbijdrage via de factuur van deze groothandel. De bijdrage gaat naar de stichting Verwijderingsfonds (SVF) die op haar beurt de kosten voor het recyclingsysteem draagt.
Hoeveelheid
898.000.000 kg
per jaar in Nederland
Samenstelling
Cellulose 95% (houtvezel), Bindmiddel 5%
Recyclingpercentage
89 %