Verpakkingen

PMD is recyclebaar en door een verplichte bijdrage van producenten is de recycling voorzichtig begonnen.

Sinds 2015 zamelen we plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkkartons gescheiden in. Vroeger was dit een groot deel van ons restafval, maar deze afvalstroom kan goed gerecycled worden. Van de drinkpakken wordt onder meer toiletpapier gemaakt en van blik weer nieuw blik. De verschillende soorten plastic worden van elkaar gescheiden en verwerkt tot granulaat. Dit zijn korrels die de basis vormen voor nieuwe plastic producten, zoals emmers, speelgoed en tuinmeubels.

Hoeveel PMD recyclen we?

De meeste plastics zijn recyclebaar. Maar 8 procent van de productie is niet herbruikbaar. In Nederland recyclen we minder dan 50 procent van het plastic verpakkingsmateriaal dat op de markt komt. In de Europese Unie ligt het recyclingpercentage nog lager. Wereldwijd is het percentage heel laag: 14 procent wordt gescheiden ingezameld en slechts 5 procent gerecycled. Een derde van het verpakkingsmateriaal wordt helemaal niet ingezameld en komt in het milieu terecht.

Hoe werkt het?

Het PMD-afval wordt bij het inzamelstation gewogen en op kwaliteit gecontroleerd. Partijen die te veel vervuiling bevatten, bijvoorbeeld door etiketten, worden afgekeurd en gaan naar de verbrandingsoven. Partijen die zuiver genoeg zijn, worden samengeperst en gaan naar een sorteerstation. Ze worden daar zo goed mogelijk op soort gesorteerd. Vervolgens wordt het plastic versnipperd, gesmolten en verwerkt tot granulaatkorrels die in een nieuw product terechtkomen.

Plastic is er in veel vormen, maten en kleuren. Dat maakt het lastig en duur om te recyclen. Mede omdat gerecycled plastic nu vaak van mindere kwaliteit is dan nieuw plastic, is de vraag naar gerecycled plastic ook laag. Een oplossing hiervoor kan zijn om de samenstelling van plastic-verpakkingen uniform te maken.

Waarom geen plastic gebruiksvoorwerpen?

In Nederland is in de wet vastgelegd dat de producenten van verpakkingsmaterialen verantwoordelijk zijn voor de inzameling en recycling van verpakkingsafval dat vrijkomt bij huishoudens. Je betaalt daar bij de aanschaf van een product een kleine bijdrage voor. Deze vergoeding geldt alleen voor verpakkingen en niet voor gebruiksvoorwerpen als tuinstoelen en speelgoed. Daarom mogen alleen verpakkingen bij het PMD.

Gerelateerd

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!