Textiel

65 procent van het weggegooide textiel is geschikt voor recycling.

Textiel produceren is vervuilend: het maken van 1 kilogram katoen kost 7.000 liter water en 3 kilogram CO₂. Zonde dus om kleding weg te gooien, want al deze energie gaat dan verloren in de verbrandingsovens. Textiel apart inzamelen loont, want het materiaal is goed geschikt voor recycling; 95 procent van al het ingezamelde textiel wordt daadwerkelijk hergebruikt; soms voor hetzelfde doel als waarvoor het product gemaakt is en soms als grondstof voor een nieuw textielproduct.

Gelukkig zamelen we in Nederland al veel textiel in. Niettemin valt er nog veel te verbeteren. Per jaar verdwijnt er in Nederland circa 124 miljoen kilo textiel met het restafval in de verbrandingsoven, terwijl er gemiddeld maar 70 miljoen kilo per jaar wordt ingezameld. Uit onderzoek door Eureco, in opdracht van de Vereniging Herwinning Textiel en Agentschap NL, blijkt dat 65 procent van het weggegooide textiel geschikt is voor recycling. Het textiel moet dan wel gescheiden worden aangeboden, dus in de kledingbak of bij de inzamelaar.

Gescheiden aanleveren van textiel ontlast ook het milieu behoorlijk. Per jaar is een reductie van 425 miljoen kilo CO2 mogelijk.

Wie kan je verder helpen?

Niccy Kol

Het dossier “Textiel” valt onder Niccy Kol.
Neem contact op met Niccy via textiel@recyclingnederland.nl.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!