Textiel

65 procent van het weggegooide textiel is geschikt voor recycling.

Textiel produceren is vervuilend: het maken van 1 kilogram katoen kost 7.000 liter water en 3 kilogram CO₂. Zonde dus om kleding weg te gooien, want al deze energie gaat dan verloren in de verbrandingsovens. Textiel apart inzamelen loont, want het materiaal is goed geschikt voor recycling; 95 procent van al het ingezamelde textiel wordt daadwerkelijk hergebruikt; soms voor hetzelfde doel als waarvoor het product gemaakt is en soms als grondstof voor een nieuw textielproduct.

Gelukkig zamelen we in Nederland al veel textiel in. Niettemin valt er nog veel te verbeteren. Per jaar verdwijnt er in Nederland circa 124 miljoen kilo textiel met het restafval in de verbrandingsoven, terwijl er gemiddeld maar 70 miljoen kilo per jaar wordt ingezameld. Uit onderzoek door Eureco, in opdracht van de Vereniging Herwinning Textiel en Agentschap NL, blijkt dat 65 procent van het weggegooide textiel geschikt is voor recycling. Het textiel moet dan wel gescheiden worden aangeboden, dus in de kledingbak of bij de inzamelaar.

Gescheiden aanleveren van textiel ontlast ook het milieu behoorlijk. Per jaar is een reductie van 425 miljoen kilo CO2 mogelijk.  

Wat gebeurt er?

Zijn gestart
Breiden uit
(Inter)nationaal