Vier afvalstromen onder één deksel. Dat kan met de Luxobin afvalbak, een ontwikkeling van Henk van de Haar uit Wekerom.

De uitvinding speelt in op de gescheiden inzameling van huishoudelijk afval. ,,Op de plaats van de vuilnisbak in de keuken wilde ik een plek creëren waar GFT, plastic, papier en restafval eenvoudig te scheiden zijn.”

Van de Haar was in zijn eigen gezin ´belast met het afval´. Hij zag dat de afvalstromen in de keuken toenamen. ,,Volgens mij heeft ieder huishouden een eigen werkwijze, al is het maar de vraag hoe efficient het allemaal werkt. De één heeft een zak voor plastic en drankkartonnen opgehangen aan de verwarmingsknop, een ander vergaart oud papier in de bijkeuken.” Op zich niets mis mee, zo benadrukt Van de Haar. ,,Maar praktisch is het niet, zo merkte ik in mijn eigen gezin. Daarnaast merkte ik dat de vuilnisbak in de keuken leger en leger raakte.” Daar zag hij wel een uitdaging in. ,,Ik heb tientallen jaren bij aannemingsbedrijf Van de Haar Groep gewerkt. Daar focuste mijn werk vooral op innovaties. Het is mijn passie om iets te maken wat er nog niet is.” Hij kreeg ruim twee jaar geleden belangstelling voor het afvalprobleem. ,,Ik heb zelfs de mogelijkheid overwogen om gaten in de keukenmuren te boren en met een pijp het afval direct in de kliko te laten vallen, maar dat was mij toch wat te gortig”, lacht Van de Haar.

Patent
Toch rijpte er een idee: in plaats van verschillende afvalbakken of -zakken wilde hij één compacte plek maken, waar de vier afvalstromen samenkomen. ,,Ik wilde van afval scheiden een feest maken.” Na anderhalf jaar van denken, ontwikkelen, bouwen en testen is Van de Haar ervan overtuigd dat hij een eenvoudige, gebruiksvriendelijke oplossing voorhanden heeft. ,,Eind  heb ik patent aangevraagd en besloten de Luxobin te gaan vermarkten.”

De Luxobin is inmiddels gereed in verschillende formaten en kan ook ingebouwd worden in keukens. Ook zijn er specifiek varianten voor gebruik in kantoren. Wie de Luxobin ziet, treft vier compartimenten aan waarin de verschillende soorten afval kunnen verdwijnen. Via de voorkant kunnen volle afvalzakken vervangen worden. Voor gft-afval heeft Van de Haar bewust een kunststof bak ingebouwd. ,,Door het zo in te delen, heb ik mij erover verbaasd hoeveel afval je kunt inzamelen op zo’n beperkte ruimte. De verschillende zakken nemen elkaars ruimte in”, aldus Van de Haar.

Ingezonden door

Gerelateerd