Optibag: sorteerinstallatie voor een betere recycling van gekleurde zakken met afval

Publicatie: 9 feb 2012 | Update: 16 mrt 2023
Status: (Inter)nationaal

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Optibag biedt technologie voor optische sortering van afval in gekleurde zakken. Door het gebruik van gekleurde zakken kunnen meerdere gescheiden afvalsoorten in één vuilniswagen worden opgehaald.

Optibag is een leverancier van optische sorteerinstallaties voor het sorteren van afval in gekleurde zakken. Het Optibag-systeem is een beproefd bronsorteersysteem. Iedereen kan zijn afval bij het weggooien in verschillende zakken doen. Het afval scheiden bij de bron is dus nog steeds nodig, maar er zijn geen verschillende containers en ophaalmomenten meer. Dit scheelt veel ruimte en transportbewegingen.

Verschillende materialen in verschillende kleuren. Papier, plastic, metaal of voedselafval – textiel of andere materialen gaan in een aparte kleur zak en alle zakken worden door één vuilniswagen opgehaald om daarna op kleur te worden gesorteerd. Er zijn al meer dan 20 verschillende fabrieken gebouwd. De machines sorteren de zakken in de relevante kleuren voor de passende recycling. Het systeem vereist hierdoor geen wijzigingen aan het bestaande inzamelsystemen, zoals het  gebruik van nieuwe containers voor gescheiden afvalstromen of vuilniswagens die voor aparte afvalstromen moeten rijden.

Bij Optibag ontwikkelen, ontwerpen, leveren en installeren ze complete installaties voor het sorteren van afval en de voorbehandeling van biologisch afval (voedselafval). De klanten van Optibag zijn vooral steden en lokale autoriteiten, maar ook bedrijven binnen de afvalverwerkingssector.

Voordelen

Met een Optibag-fabriek krijgt u een beproefd systeem dat duidelijke economische en ecologische voordelen rapporteert met een unieke flexibiliteit en uitbreidingspotentieel. Optibag sluit de cirkel in de zogenaamde circulaire economie; door de recycling van materialen te vereenvoudigen. Eenvoudige bronscheiding thuis is de beste oplossing voor hogere recyclingpercentages. Zij hebben de kennis en zien de voordelen van in-house sorteren in een gebruiksvriendelijk systeem. Gemeenten die gebruik maken van een Optibag-fabriek, hebben een lagere totale inzamelkosten in vergelijking met gemeenten met andere inzamelingsmogelijkheden.

Optibag is eigendom van het Zweedse Envac AB, onderdeel van Stena Group.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!