Autostoelen van oude kleding

Publicatie: 15 mei 2019 | Update: 28 apr 2023
Status: Zijn gestart

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Door steeds snellere modetrends worden kledingstukken vaak maar één keer gedragen en dan weggegooid. Recyclen van kleding is moeilijk, want textielafval is niet ‘zuiver’: het bestaat uit verschillende materialen, kleuren en vezels en wordt daarom vaak gewoon verbrand. Het nieuwe INTERREG-project ‘Recycling the automotive interior‘, onder leiding van het bedrijf imat-uve uit Mönchengladbach en in samenwerking met onder andere Texperium uit Haaksbergen en partners uit Limburg en Duitsland, wil dit veranderen door autostoelen te maken van de garens van oude kleding. Er wordt een innovatieve methode ontwikkeld om gebruikte kledingstukken van gemengde vezels te recyclen en te spinnen tot een bruikbaar garen.

Duurzame autostoelen als uitdaging

Als doelgroep voor de nieuwe garens wordt in eerste instantie de automotive-sector gekozen, omdat in deze sector de hoogste eisen worden gesteld aan textiel. De ontwikkelde garens kunnen echter ook in de architectuur, als huishoudtextiel of als kleding worden hergebruikt. Met het doel om de circulaire economie volgens Cradle-to-Cradle-principes (C2C) vorm te geven zorgt het project voor een verlaging van de CO2-footprint van textiel. Tegelijkertijd wordt de textielindustrie in de euregio rijn-maas-noord versterkt. De proces- en productinnovatie zal worden gebruikt om de Duits-Nederlandse grensregio als innovatieve textielregio te profileren, met een zwaartepunt op recycling en circulaire economie.

Competente partners

Naast imat-uve bestaat het consortium uit de partners C2C ExpoLab, FBBasic, Stichting Texperium en Trützschler. Het project wordt in het kader van het INTERREG-programma ondersteund door de Europese Unie en mede gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), het Wirtschaftsministerium van Nordrhein-Westfalen (MWIDE) en de provincies Limburg en Overijssel.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!