Enschede Textielstad

Publicatie: 8 mei 2019 | Update: 8 sep 2021

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Enschede Textielstad haalt weverijen weer naar Nederland. Bij de kledingindustrie denk je misschien meteen al aan megaproductie in sweatshops in het buitenland. Maar daar wil Annemieke Koster van Enschede Textielstad verandering in brengen. Zij startte de eerste duurzame weverij van Nederland, waar stoffen voor mode en interieur worden geproduceerd. A

Annemieke haalt met haar initiatief de ambachten, werkgelegenheid én bruisende industrie weer terug naar Twente. En dat blijkt tot heel veel innovatieve ideeën te leiden!

Een nieuwe impuls voor de textielindustrie

Tot de jaren zeventig van de vorige eeuw stond Enschede bekend om haar textielindustrie, maar inmiddels is deze bloeiende industrie verdwenen. Annemieke wil textiel terugbrengen naar Enschede, en zo vakmensen en ambachtslieden verenigen. “Een exportproduct waar we trots op kunnen zijn. Net als vroeger. Maar dan in een nieuwe, innovatie vorm”, zo omschrijft Annemieke het.

De rode draad van Enschede Textielstad

Omdat in Azië veel sneller en goedkoper kon worden geproduceerd, verdween de textielindustrie uit Enschede. Dat had niet alleen een groei van de fast fashionkleding tot gevolg, maar zorgde ook voor minder transparantie in de modeketen. Door de productiefaciliteiten weer terug te halen – in vaktermen wordt dit ‘reshoring’ genoemd – kunnen we weer beter ontdekken waar onze kleding vandaan komt. In de industriële weverij van Annemieke vind je spoelgetouwen en weefgetouwen, die allerlei stoffen kunnen maken. In de fabriek wordt gewerkt met natuurlijke en lokale garens, zodat er zo lokaal mogelijk kan worden geproduceerd.

Jaarlijks gooien we in Nederland zo’n 210.000 kiloton textiel weg. Samen met merken en designers ontwikkelt Annemieke en haar team van Enschede Textielstad nieuwe stoffen van bijzondere grondstoffen. Gerecyclede spijkerbroeken, gerecycled katoen, recycled PET, tencel, hennep, vlas… van alles is mogelijk!

“Samen met de opdrachtgever gaan we in gesprek over de wensen en eisen die aan het product worden gesteld en daar zoeken we geschikte garen bij”, aldus Annemieke.

Samenwerkingen voor een eerlijke modewereld

De afgelopen jaren heeft Enschede Textielstad al heel wat samenwerkingen opgezet. Van vakmensen de meubels bekleden tot opkomende ontwerpers. Zo ontwikkelde ze samen met het Nederlandse merk By Mölle een sjaal van gerecycled katoen zonder synthetische toevoegingen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!